Evropske borze se pobirajo z letošnjega dna. Frankfurtski delniški indeks DAX30 je v sredo porasel za več kot dva odstotka, v četrtek dopoldne pa še za slab odstotek, tako da je dosegel 6.146 točk. Vrednost evra je 1,256 dolarja. Foto: Reuters
Evropske borze se pobirajo z letošnjega dna. Frankfurtski delniški indeks DAX30 je v sredo porasel za več kot dva odstotka, v četrtek dopoldne pa še za slab odstotek, tako da je dosegel 6.146 točk. Vrednost evra je 1,256 dolarja. Foto: Reuters
Paul Krugman o finančni krizi

Vlada v Madridu noče zaprositi tujine za pomoč, zaveda pa se, da je finančni sektor na robu zloma in da se država na finančnih trgih ne more več normalno zadolževati. Denar iz sklada za zaščito evra EFSF naj bi šel neposredno v reševanje španskih bank, ki so zaradi poka nepremičninskega balona podhranjene (po najbolj pesimističnih podatkih naj potrebovale celo 300 milijard evrov kapitala) in ne kreditirajo gospodarstva, ki se pogreza v vedno večjo recesijo. Nemško finančno ministrstvo verjame, da bi lahko EFSF posodil denar španskim bankam, vendar pravniki dvomijo, ali bi bilo to zakonito.

Največja letošnja rast indeksa Dow Jones
Wall Streetu je v sredo uspela največja letošnja rast. Indeksa Dow Jones (12.414 točk) in S & P 500 (1.315) sta se zvišala za 2,3 odstotka, kar je največ po 20. decembru. Finančne delnice so občutno okrevale, tečaj delnic banke Morgan Stanley je poskočil za 8,4 odstotka. S & P 500 je prejšnji mesec izgubil šest odstotkov in v petek zdrsnil pod 200-dnevno drseče povprečje. Trg je bil preprodan, zato je bil odboj pričakovan, zgodil pa se je v trenutku, ko so se začele pojavljati novice, da naj bi Evropska centralna banka kmalu predstavila nove ukrepe za zagotavljanje večje likvidnosti bank.

Kaj bo danes povedal Ben Bernanke?

Tudi v ZDA je zgodba podobna. Predsednik Fedove podružnice v Atlanti je povedal, da bo moral Fed razmisliti o nadaljnjem sproščanju denarne politike, če se bo gospodarska rast preveč upočasnila oziroma če bo Evropa doživela nove šoke. Danes vlagatelji nestrpno pričakujejo govor predsednika Zveznih rezerv Bena Bernankeja. Včeraj je bila objavljena še ena slaba makroekonomska novica. Produktivnost v industriji je v prvem četrtletju padla za 0,9 odstotka, kar je več od pričakovanj. Še slabše je v Evropi. Španska industrijska proizvodnja se je aprila skrčila za osem odstotkov, nemška za 2,2 odstotka.

Tečaji delnic na Lj. borzi:

ZAV. TRIGLAV

+2,31 %

13,30 EUR

GORENJE

+0,99 %

5,10

PETROL

+0,00 %

170,05

MERCATOR

-0,16 %

124,10

LUKA KOPER

-1,12 %

8,80

KRKA

-2,95 %

41,73

TELEKOM

-2,52 %

67,75

NOVA KBM

-3,29 %

2,35


Krugman predstavil svojo knjigo

Sloviti ekonomist Paul Krugman je v New Yorku predstavil novo knjigo z naslovom End This Depresion Now (Končajmo depresijo zdaj). Krugman je velik kritik varčevalnih ukrepov in je prepričan, da le še poslabšujejo položaj. Zavzema se tudi, da bi Evropa dobila osrednjo vlado: "Predstavljajte si, da je Španija Florida. Po poku nepremičninskega balona, znižanju dohodkov in izbruhu krize je Washington Floridi še vedno pošiljal socialno pomoč. Floridi je samodejno pripadla pomoč, Španiji pa ne. Evropejci so naredili napako, ker so ustvarili skupno valuto brez skupne vlade."

Paul Krugman o finančni krizi