Osumljeni naj bi finančno izčrpavali ladjedelnico s plačevanjem fiktivnih računov in prodajami pod ceno. Prav tako so tudi prenašali dejavnosti na povezane družbe. Foto: RTV SlO
Osumljeni naj bi finančno izčrpavali ladjedelnico s plačevanjem fiktivnih računov in prodajami pod ceno. Prav tako so tudi prenašali dejavnosti na povezane družbe. Foto: RTV SlO
V izolski ladjedelnici se morajo ukvarjati z reševanjem družbe namesto da bi proizvajali nove ladje. Na sliki njihov 40-metrski katamaran Sarha. Foto: www.shipyardizola.si

Kot poroča Radio Slovenija, sta se med ovadenimi znašla tudi nekdanja predsednika uprave Dimitrij Živec in Roman Krejačič, poleg tega pa še menedžer in angleški državljan.

Že leta 2007 so kriminalisti odkrili, da naj bi nekdanje vodstvo prenašalo dejavnosti na hčerinske oziroma povezane družbe, katerih direktorji so bili tedanji člani nadzornega sveta in uprave. Finančno izčrpavanje je ladjedelnico pripeljalo v brezizhodni položaj. Že takrat so spisali nekaj kazenskih ovadb, preiskavo pa so nadaljevali in prišli do novih ugotovitev.

Tudi sklepanje fiktivnih poslov z neobstoječo špansko družbo
Predsednik uprave tako eni od družb, katere lastnik je bil, ni zaračunaval najemnine, drugi povezani družbi je prodal premičnino po nižji ceni od knjižene vrednosti, dvema povezanima gospodarskima družbama odobril plačila računov za storitve, ki niso bile nikoli opravljene in na podlagi kupoprodajne pogodbe in računa fizični osebi prodal osebni avtomobil družbe, ki ga ta oseba ni plačala, plačila pa niti ni izterjal. V ladjedelnici naj bi tudi sklepali fiktivne posle z neobstoječo tujo družbo, ki je bila registrirana v Španiji.

Fiktivno družbo je po ugotovitvah kriminalistov zastopal državljan Velike Britanije, ki je v imenu tujega naročnika opravljal funkcijo nadzornika, hkrati pa je v imenu neobstoječe tuje družbe izstavljal slovenski družbi z Obale račune za fiktivne svetovalne in druge storitve.

Na podlagi teh fiktivnih računov je nato ladjedelnica po navodilih osumljenih plačevala storitve na račune tujega državljana, odprte pri bankah v Španiji.