Lafarge je odpustil 60 zaposlenih. Foto: BoBo
Lafarge je odpustil 60 zaposlenih. Foto: BoBo

Tiskovni predstavnik Lafargea Cementa Andrej Sopotnik e pojasnil, da je cementarna s t. i. mehko metodo in prezaposlitvijo število zaposlenih zmanjšala s 180 na 120. Vendar ta številka še ni dokončna, saj pogajanja s svetom delavcev in podjetniškim sindikatom še potekajo. Koliko delavcev bo Lafarge Cement, ki je lani ostal brez okoljevarstvenega dovoljenja, odpustil, naj bi bilo znano v začetku aprila.

Trboveljski občinski svetniki so na ponedeljkovi izredni seji pozvali vse pristojne organe v Sloveniji, da v najkrajšem možnem času družbi omogočijo obratovanje pod enakimi pogoji kot veljajo za cementarne v Sloveniji in EU-ju.

Svetniki pozivajo Lafarge
Trboveljski župan Vili Treven je lastnike Lafargea Cementa pozval, naj proučijo vse možnosti za ohranitev delovnih mest v Trbovljah in povečanje delovnih mest z vlaganjem v druge gradbene dejavnosti v okviru njihovih razvojnih usmeritev in ob upoštevanju zakonodaje.

Trboveljski svetniki so pozvali tudi vse predstavnike civilnih iniciativ, naj sodelujejo z vsemi vodstvi podjetij v Zasavju, ki so okoljski zavezanci, ter vse tri župane zasavskih občin, da se čim prej organizirajo regijska okoljska konferenca.

Aktivisti Eko kroga so sporočili, da je bila ponedeljkova izredna seja zastavljena kot "farsa". Kot so navedli, je bila z dnevnega reda seje namerno izključena razprava zdravstvenih in okoljskih strokovnjakov oz. so bili izključeni tisti vidiki, ki so Lafarge Cement pokazali v njegovi resnično umazani podobi.