O usodi Mure bodo večji lastniki in predstavniki vlade ter sindikatov znova razpravljali še ta teden. Foto: MMC RTV SLO
O usodi Mure bodo večji lastniki in predstavniki vlade ter sindikatov znova razpravljali še ta teden. Foto: MMC RTV SLO
Matej Lahovnik
Minister za gospodarstvo je prepričan, da je zdaj vse v rokah največjega lastnika NFD Holdinga in uprave družbe. Foto: MMC RTV SLO
Predstavniki Mure pri Pahorju

Trenutno stanje v Muri je najslabše, ker je jasno, da se ta "status quo" v prihodnje ne more več ohranjati, je po današnjem srečanju sindikata tega tekstilnega velikana in predstavnikov vlade pri premierju Pahorju dejal minister za gospodarstvo Matej Lahovnik.

Slovenska odškodninska družba (Sod) je sicer zagotovila manjkajoči del plač za avgust in september, že oktobra pa bo stanje povsem drugačno, meni minister, zato je prepričan, da "ni razloga, da se stvari odlašajo na december, če je jasno, kakšni koraki morajo slediti".

"Časa dejansko ni več. Treba je poiskati rešitev, kakršna koli že bo, temeljiti pa mora na rešitvi delovnih mest, ki se lahko ohranijo tudi dolgoročno, za druge presežne delavce pa je treba v okviru instrumentov aktivne politike zaposlovanja in socialne varnosti poiskati ustrezne rešitve," pravi Lahovnik.

Lahovnik: Najslabša možnost je prisilna poravnava
Minister je ponovil, da po njegovem mnenju stečaj ni najslabša mogoča rešitev, če bi hkrati zagotovili, da se ohrani proizvodnja poslov, ki so dolgoročno zanimivi, s čimer bi ohranili tudi določeno število delovnih mest.

Po njegovem mnenju je "daleč najslabša možnost prisilna poravnava, za katero se že vnaprej ve, da ne more uspeti", pravi in opozarja, da se ne sme zgoditi, da podjetje ne bo imelo denarja za plače, hkrati pa se delavci ne bodo mogli prijaviti v instrumente socialne zaščite. Na kakšen način bi to statusno pravno uredili, bo stvar prihodnjih sestankov. Lahovnik je ob tem še dejal, da ima tudi konkretno rešitev, ki pa je ni želel predstaviti.

Vse je v rokah NFD Holdinga in uprave
Minister je še pojasnil, da imata vzvode za delovanje uprava družbe in NFD Holding kot največji lastnik, vladna stran pa bo na naslednjih sestankih tudi "terjala pojasnila, kaj nameravajo storiti, da se zaščiti socialna varnost zaposlenih, za katere ni dela". "Da končno vidimo, kakšno je stališče NFD Holdinga - ali bodo samo govorili ali pa so pripravljeni tudi kaj prispevati - in vodstva Mure," še dodaja Lahovnik.

Predsednik sindikata v Muri Drago Forjan pa je po srečanju dejal le: "Dogovorili smo se, da bomo razgovore nadaljevali." Dodal je še, da sindikat pričakuje rešitev.

Predstavniki Mure pri Pahorju