Obseg bruto domačega proizvoda se je lani skrčil za 2,3-odstotka. Foto: MMC RTV SLO
Obseg bruto domačega proizvoda se je lani skrčil za 2,3-odstotka. Foto: MMC RTV SLO

V zadnjem četrtletju lani pa se je obseg BDP-ja v primerjavi z zadnjim četrtletjem leta 2011 zmanjšal za tri odstotke. BDP se je v tretjem lanskem četrtletju v primerjavi z enakim četrtletjem predlani realno zmanjšal za 3,3 odstotka, v drugem četrtletju se je v medletni primerjavi znižal za 3,2 odstotka, v prvem pa zvišal za 0,1 odstotka. "Gospodarska aktivnost se tako tretje zaporedno četrtletje zmanjšuje po približno enakih stopnjah," so ocenili v statističnem uradu.

BDP, popravljen za vpliv sezone in števila delovnih dni, ki jih za primerjave znotraj EU-ja uporablja evropski statistični urad Eurostat, se je v četrtem četrtletju lani v primerjavi s tretjim četrtletjem zmanjšal za en odstotek. V primerjavi z enakim četrtletjem predlani pa se je znižal za 2,8 odstotka.

V zadnjem četrtletju 2012 so se v gospodarstvu nadaljevala gibanja iz predhodnih četrtletij. Zaznamuje jih zlasti šibko domače trošenje, ki se je v četrtem četrtletju 2012 realno zmanjšalo za 7,8 odstotka. Še bolj kot v predhodnih četrtletjih se je zmanjšala končna zasebna potrošnja (za 5,7 odstotka), manjša je tudi končna potrošnja države (za 1,3 odstotka), so navedli statistiki.

Inflacija na letni ravni 2,7-odstotna, na mesečni 0,8-odstotna
V Sloveniji so se cene življenjskih potrebščin februarja na letni ravni zvišale za 2,7 odstotka, medtem ko je bila inflacija v enakem obdobju lani 2,9-odstotna. V mesečni primerjavi pa je bila februarja inflacija 0,8-odstotna, je danes v prvi objavi sporočil državni statistični urad.

V enem letu so se najbolj zvišale cene v skupini alkoholne pijače in tobak, za 10,7 odstotka, pri čemer so se cene tobaka v povprečju zvišale za 14,1 odstotka, cene alkoholnih pijač pa za 5,4 odstotka.

Letna rast cen, merjena s harmoniziranim indeksom cen življenjskih potrebščin, je bila februarja 2,9-odstotna, prav tolikšna je bila tudi povprečna 12-mesečna rast cen.