Kot je znano, Laško skupaj s svojima družbama Pivovarno Union in Radensko v Mercatorju obvladuje 23,33-odstotni delež. Foto: MMC RTV SLO
Kot je znano, Laško skupaj s svojima družbama Pivovarno Union in Radensko v Mercatorju obvladuje 23,33-odstotni delež. Foto: MMC RTV SLO
Pivovarna Laško
V Pivovarni Laško pojasnjujejo, da nimajo niti kontrolnega interesa niti nadzora nad družbo Večer. Foto: MMC RTV SLO
Delo obvladuje 19,99 odstotka Večera, Pivovarna Laško pa ima v lasti nekaj več kot 80 odstotkov Dela. Foto: Večer
Zastavili delnice Mercatorja

Na zastavo delnic najboljšega soseda kažejo izpiski Klirinško depotne družbe, omenjeni urad pa jih je po besedah prvega moža Janija Soršaka dobil v namene raziskovanja lastniških ozadij. Koliko delnic so Laščani zastavili, Soršak ni želel povedati, poroča Radio Slovenija. V Laškem sicer ne želijo razkriti, zakaj so si sposodili denar, namige o menedžerskem odkupu pa so prejšnji teden zavrnili.

Laščani: Nismo povezani z Infondom
Sicer pa je Pivovarna Laško zanikala tudi povezanost z Infond Holdingom in se s tem odzvala na uvedbo postopka presoje skladnosti koncentracije s pravili konkurence. Postopek je bil uveden proti družbam Infond Holding, Pivovarna Laško in Delo, ki naj bi si pridobile skupni nadzor nad družbo Večer.

Pivovarna Laško: Nimamo nadzora nad Večerom
Verjetnost kršitve določb zakona o preprečevanju omejevanja konkurence naj bi izhajala iz izpisa delniške knjige na dan 2. decembra za Večer, ko naj bi Infond Holding in Delo najpozneje tega dne skupaj pridobila 201.695 delnic Večera, kar je 78,82-odstotni delež družbe. S tem naj bi omenjene tri družbe pridobile skupni nadzor v Večeru.

V Pivovarni Laško pojasnjujejo, da nimajo niti kontrolnega interesa niti nadzora nad družbo Večer. Pivovarna ni lastnica delnic Večera, njena odvisna družba Delo pa ima 19,99-odstotni delež in glasovalnih pravic v Večeru.

Da niso povezani z Infondom, so že večkrat poudarili
Laščani menijo, da je skupni nadzor oziroma kontrolni interes urad za varstvo konkurence zgradil na povezanosti družb Infond Holdinga in Pivovarne Laško (Infond Holding je sicer največji, 24,91-odstotni, lastnik Pivovarne Laško). V Laškem dodajajo, da so v zvezi s postopki presoje skladnosti koncentracije s pravili konkurence v zadevi Mercator, ki ga je urad uvedel po uradni dolžnosti 13. decembra, že večkrat poudarili, da z Infond Holdingom niso povezani.

Dodajajo, da je Infond Holding največji delničar v Pivovarni Laško, a to ne predstavlja kršitve nobenega zakona. Delničarjev z več kot 24-odstotnim deležem je v slovenskih družbah zelo veliko, a zato še niso povezane osebe. Urad tudi nikjer ne pove, katera transakcija se je zgodila 2. decembra, zato ne vemo, kaj se je takrat zgodilo, ugotavljajo Laščani.

Skoraj pet odstotkov Laškega v roke luksemburške Towre
Cestno podjetje Maribor, ki je pred nekaj tedni od Centra Naložbe kupilo 17,8 odstotka delnic Pivovarne Laško, je podjetju Towra s sedežem v Luksemburgu prodalo 425.000 delnic ali 4,86 odstotka Laškega.

Zastavili delnice Mercatorja