Foto:
Foto:

Polletno poslovno poročilo kaže, da je Skupina Laško v prvem letošnjem polletju prodala malo manj kot 1,26 milijona hektolitrov vseh vrst pijač in ustvarila 84,3 milijona evrov prihodkov, kar je 1,8 odstotka manj kot v istem obdobju lani, a po navedbah vodstva družbe vseeno 0,8 odstotka nad zastavljenim načrtom.

Dobiček iz poslovanja (EBIT) je v prvem polletju letos dosegel 12,1 milijona evrov, v istem obdobju lani pa 13,8 milijona evrov. Čisti dobiček se je ustavil pri 5,5 milijona evrov, v enakem obdobju lani pa pri 7,3 milijona evrov.

Matična družba Pivovarna Laško je imela ob polletju 44,7 milijona evrov prihodkov, v prvi polovici lanskega leta pa so znašali 45,8 milijona evrov. Polletni EBIT je v primerjavi z lanskim prvim polletjem upadel s 5,5 milijona evrov na 4,2 milijona evrov. Čisti polletni dobiček pivovarne je bil pri 24,5 milijona evrov, medtem ko je imela družba v istem obdobju lani 642.000 evrov izgube. Skupina je svoj neto finančni dolg glede na konec lanskega prvega polletja zmanjšala za 22,7 milijona evrov, na nekaj nad 193 milijonov evrov.

Vodstvo dobilo še eno leto
Nadzorni svet je sicer za eno leto oz. do konca avgusta prihodnje leto podaljšal tudi mandat Dušana Zorka, na njegov predlog pa so nato za isto obdobje za člane uprave imenovali še dozdajšnje člane Mirjam Hočevar, Mateja Oseta in Marjeto Zevnik.

Aprila letos je nizozemski Heineken s konzorcijem prodajalcev sklenil pogodbo o nakupu 51,11-odstotnega deleža Pivovarne Laško, vendar prodajni postopek še ni končan, saj varuh konkurence prevzema še ni dovolil. Agencija je s presojo koncentracije namreč šele začela, odločila pa bi lahko v dveh ali treh mesecih. Heineken bo po zeleni luči regulatorja objavil še prevzemno ponudbo za Laško.