Straško lesnopredelovalno podjetje Novoles, ki je od leta 2011 v stečaju, je tega leta zaposlovalo več kot 500 ljudi, pred tem pa tudi več kot tisoč. Foto: MMC RTV SLO
Straško lesnopredelovalno podjetje Novoles, ki je od leta 2011 v stečaju, je tega leta zaposlovalo več kot 500 ljudi, pred tem pa tudi več kot tisoč. Foto: MMC RTV SLO
Iz Novolesa želijo narediti regijski lesni center

Center, ki ga snuje Metalka Commerce, naj bi polno zaživel v prihodnjih dveh letih. Direktor Metalke Commerce Franc Ziherl je povedal, da bi lahko po najbolj optimističnih napovedih s partnerji čez približno poldrugo leto v Straži zaposlovali do 500 ljudi oz. toliko, kot jih je Novoles zaposloval ob začetku stečajnega postopka leta 2011.

Lesni center Straža, v katerega bodo morali vložiti do pet milijonov evrov, nameravajo postaviti tudi s sodelovanjem straške občine in novomeškega gozdnega gospodarstva. Tako bo na enem mestu združeval različne lesarske in potrebne podporne dejavnosti ter deloval v verigi dolenjskih lesnih centrov.

S tem namenom so v drugi polovici preteklega leta oživili energetski del nekdanjega lesnega obrata in zagnali staro toplarno, sušilnico, žago, decimirnico, lakirnico in proizvodnjo sekancev teh lesnih peletov. Pripravljajo pa se tudi na zagon dela proizvodnje v drobnem programu, zagotovili so obratovanje dodatne žage, med drugim se pogovarjajo o zagonu lepilnice masivnega lesa, sledila pa bosta še prenova in zagon proizvodnje vezanih plošč.

Potrebna bo nova toplarna
Metalka Commerce zdaj v Straži zaposluje približno deset svojih ljudi, s partnerji oz. najemniki pa nameravajo letos in v okviru zagona dodatnih proizvodnih zmogljivosti zaposliti še nekaj novih delavcev. Nepremičnine bo treba energetsko sanirati in sedanji energetski sklop nadomestiti s sodobno toplarno, ki bo na dolgi rok omogočala kakovostno pripravo industrijske pare, ki bo potrebna tudi pri proizvodnji lesenih vezanih plošč.

Nova toplarna naj bi stala od 2,5 do tri milijone evrov, je še navedel Ziherl. V Metalki Commerce so v nakup obeh kompleksov nekdanjega Novolesa brez stroškov vložili 1,21 milijona evrov.

V družbi so pojasnili, da imajo za vse, kar izdelujejo, zagotovljene kupce, v prihodnosti pa pričakujejo, da bodo zapolnili vse zmogljivosti sušilnic, kjer bodo sušenje in parjenje lesa ponujali tudi tujim trgom. Ker kakovostnih vezanih plošč na trgu še vedno primanjkuje, tudi računajo, da z njihovo prodajo ne bo težav. Sicer pa bo oživitev celotnega straškega kompleksa dolgotrajen projekt, ki ga bodo izvajali postopno.

Iz Novolesa želijo narediti regijski lesni center