Lesonit v Ilirski Bistrici. Foto: Radio Koper
Lesonit v Ilirski Bistrici. Foto: Radio Koper
Lesonit brez lesa


Lesonit iz Ilirske Bistrice je uspešno lesnopredelovalno podjetje s 135 zaposlenimi in več kot 70-letno tradicijo. Letos pa jim prvič grozi, da bodo ostali brez surovine.
Trenutno imajo na zalogi še za okoli pet dni lesa. Da bi lahko mirno preživeli zimo, bi morali imeti zapolnjenih tudi 50.000 kvadratnih metrov površin. Tako je bilo vsaj v prejšnjih letih.
"Nameravamo konec leta, za božične in novoletne praznike, celo ustaviti proizvodnjo zaradi pomanjkanja lesa," je napovedal Egon Bratož, član uprave Lesonita.
Posredniki na delu
Kje je težava? Večino lesa, ki ga je trenutno na trgu zelo težko dobiti, kupi Lesonit pri Slovenskih državnih gozdovih. Oktobra so jih obvestili, da lahko les letos dobijo le še na javni licitaciji. Ponudili so 20 odstotkov več od izklicne cene, trgovec z lesom je ponudil še 20 odstotkov več.
"Mi tako visoko nismo segli in smo zato ostali brez lesa. Zdaj moramo kupovati les od zmagovalcev teh natečajev še celo s pribitkom," je izjavil Bratož.
Pri Slovenskih državnih gozdovih pravijo, da so za svojega največjega kupca naredili vse, kar je v njihovi moči. "Teh javnih dražb je zelo malo, mi smo manj kot dva odstotka lesa prodali s temi dražbami. Mi Lesonit obravnavamo z največjim možnim spoštovanjem, skušamo jim ponuditi vso možno surovino, ki jo imamo," je dejal predstavnik SIDG-ja Dejan Keisenberger.
Za prihodnje leto obljubljajo petletno pogodbo o dobavi. V Lesonitu so medtem v samo mesecu dni za les plačali 400.000 evrov več kot po navadi. Želijo si, da bi lahko v prihodnje na dražbah sodelovala le še lesnopredelovalna podjetja in ne več prekupčevalci, ki po njihovem mnenju samo kujejo dobičke in ne ustvarjajo nobene dodane vrednosti.


Lesonit brez lesa