Delodajalci za leto 2020 napovedujejo manj zaposlovanja. Foto: BoBo
Delodajalci za leto 2020 napovedujejo manj zaposlovanja. Foto: BoBo

"V primerjavi z enakim obdobjem lani je slovenska napoved zaposlovanja padla za 13 odstotnih točk, a je še vedno pozitivna," je dejal direktor prodaje pri Manpower Slovenija Gašper Kleč. Izsledke raziskave je ocenil kot zmerno optimistične, pri tem pa ocenil, da podjetja na začetku naslednjega leta čakajo precejšnji izzivi.

"Napovedi nakazujejo upočasnitev gospodarske rasti v Sloveniji, ta pa naj bi ostala na podobni ravni tudi v letu 2020. Delodajalci zato temu primerno prilagajajo svoje kadrovske politike, ne smemo pa zanemariti dejstva, da napoved zaposlovanja ostaja pozitivna," pa je podatke komentiral poslovni direktor za jugovzhodno Evropo v družbi Manpower group Nuno Gameiro.

Se delodajalci zavedajo, da "je delavec največje bogastvo"?

Rast zaposlovanja pričakujejo delodajalci v vseh 10 v raziskavo zajetih gospodarskih panogah v Sloveniji, vendar so se hkrati v vseh 10 panogah zaposlitvene možnosti v primerjavi s prejšnjim četrtletjem poslabšale. Napovedi zaposlovanja prav tako prihajajo iz vseh štirih v raziskavo zajetih regij v državi.

Največ zaposlovanja v gradbeništvu

O najmočnejših zaposlitvenih namerah poročajo delodajalci v gradbeni panogi delež delodajalcev, ki napovedujejo rast zaposlovanja, je za 17 odstotnih točk večji od deleža delodajalcev, ki napovedujejo upad zaposlovanja. Zanesljive so tudi napovedi zaposlovanja delodajalcev v panogi oskrbe z elektriko, vodo in plinom, pa tudi v panogi gostinstva in hotelirstva.

Največ dodatnega zaposlovanja se pričakuje v gradbeništvu. Foto: BoBo
Največ dodatnega zaposlovanja se pričakuje v gradbeništvu. Foto: BoBo

Delodajalci v panogi transporta, logistike in komunikacije za obdobje prihodnjih treh mesecev poročajo o najšibkejši neto napovedi zaposlovanja v obdobju zadnjih šestih let, prav tako delodajalci v proizvodnih panogah. V panogi trgovine na debelo in drobno je zaposlitveni utrip najšibkejši v zadnjih štirih letih, napovedi so se poslabšale tudi v panogi finančnih in poslovnih storitev, zavarovalništva in nepremičnin.

V primerjavi z enakim obdobjem lani so se zaposlitvene možnosti poslabšale v osmih od 10 v raziskavo vključenih gospodarskih panogah v državi. Najmočnejši upad je razviden iz napovedi delodajalcev v panogah proizvodnje ter finančnih in poslovnih storitev, zavarovalništva in nepremičnin. Močno so upadle tudi napovedi zaposlovanja v panogi trgovine na debelo in drobno.

Najbolj bo zaposloval SV Slovenije

Med regijami tokrat prihaja najmočnejši zaposlitveni utrip s severovzhoda Slovenije. Nekaj priložnosti za zaposlitev bodo iskalci zaposlitve deležni tudi v jugozahodni in v osrednji regiji. Najšibkejše pa so napovedi delodajalcev v jugovzhodni regiji, čeprav so še vedno pozitivne.
Po velikosti imajo najmočnejše zaposlitvene namere delodajalci v skupini velikih podjetij.

Pri Manpowerju so o zaposlitvenih namerah povprašali več kot 58.000 delodajalcev iz 43 držav. Od tega so iz 42 držav dobili odgovor, da bodo v obdobju od januarja do marca 2020 zaposlovali. O najboljših napovedih zaposlovanja so poročali delodajalci v Grčiji, na Japonskem, v Tajvanu, ZDA in Romuniji, najmanj pa bodo na začetku prihodnjega leta zaposlovali v Panami, Argentini, Kostariki, Italiji in Španiji.