Na krompir sta vplivali tudi poletna vročina in neenakomerna preskrba z vodo, zaradi česar se pojavljajo težave s kakovostjo gomoljev. Foto: BoBo
Na krompir sta vplivali tudi poletna vročina in neenakomerna preskrba z vodo, zaradi česar se pojavljajo težave s kakovostjo gomoljev. Foto: BoBo

Po podatkih strokovnih služb Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije (KGZS) bi bili na območjih, ki jih je prizadela spomladanska pozeba, pridelki lahko višji, kot so bili, čeprav so se poškodbe z rastjo nekoliko izravnale. Veliko nižji pa so pridelki na območjih, ki jih je prizadela toča.

Zaradi vremenskih razmer je bila kakovost žit nekoliko nižja in tudi pridelki koruze bodo letos predvidoma povprečni. Zaradi pomanjkanja padavin v drugi polovici avgusta se je spravilo silažne koruze letos začelo bolj zgodaj.

Prav tako bodo pridelki koruze za zrnje predvidoma povprečni, gospodarska škoda na koruzi pa nastaja zaradi koruznega hrošča. Na Primorskem jo je prizadela suša, tako da bodo pridelki tako silažne koruze kot koruze za zrnje precej manjši kot običajno.

Povprečna je bila tudi letina krompirja
Letina krompirja je bila povprečna. Nekatere posevke zgodnjega krompirja je močno prizadela pozeba, zato je bil pridelek zgodnjega krompirja prepolovljen. Na krompir sta vplivali tudi poletna vročina in neenakomerna preskrba z vodo, zaradi česar se pojavljajo težave s kakovostjo gomoljev.

Toča potokla buče
Pridelki oljne ogrščice so bili solidni, pridelki buč pa nižji od običajnih. Kjer je bila toča, so bili posevki buč popolnoma uničeni. Pri soji in sončnicah pridelovalci letos pričakujejo povprečne pridelke.

Na pridelavo hmelja, ki je letos rasel na več površinah, so tudi vplivale vremenske razmere. Na začetku sezone so pridelavo zaznamovali nizke temperature in sneg. Pozneje je bilo vreme ugodno za rast, vendar pa so pridelavo motili veter, toča in neurja.

Pozeba in sneg konec aprila sta najbolj prizadela Prekmurje, Podravje in Štajersko. Pozneje je nekatera izmed omenjenih območij prizadela tudi toča v času poletnih neurij.