Foto: EPA
Foto: EPA

Številni državni dokumenti, tudi koalicijska pogodba, določajo, da bodo o morebitnem drugem bloku krške nuklearke (JEK 2) odločali ljudje na referendumu. Kljub temu pa ta trenutek informacij za to, da bi lahko državljani o projektu tudi zares odločali, ni, je v izjavi novinarjem povedal prvi poslanec Levice Matej T. Vatovec.

Sorodna novica Levičar: Resolucija je usmerjena v razvoj nacionalnega jedrskega programa in podporo projektu JEK 2

"To, da se veže referendum na resolucijo, ki je obravnavana v DZ-ju, ne pomeni nič drugega kot to, da bo s tem imel jedrski lobi vsa dovoljenja, da nadaljuje ta projekt in ga tudi zaključi," je poudaril poslanec.

Dodal je, da sumijo, da bi lahko poslanci v nasprotju s poslovniškimi določili resolucijo sprejeli, še preden bi imeli izide referenduma, kar je po njihovem mnenju "precej dvomljiv namen".

Zato so pred samo obravnavo dokumenta na pristojnem odboru, ki bo predvidoma na začetku maja, zanj pripravili dopolnila. "Ta trenutek se resolucija bere kot zelo jasna podpora izključno izgradnji drugega bloka jedrske elektrarne, brez kakršne koli druge možnosti v okviru energetskega načrta, in je zaradi tega seveda sporna," je dejal.

Za "strog civilni nadzor"

Če javno-zasebno partnerstvo, kot ga trenutno predvideva resolucija, pri projektu ne bo mogoče, predlagajo, da bi se uvedel strog civilni nadzor oz. da bi se oblikovala skupina ustreznih deležnikov, ki bi bedela nad vsakim korakom izvajanja projekta. Predlagajo tudi, da se pred dokončno odločitvijo državljanov na referendumu sprejme tudi poseben zakon po vzoru zakona o upravljanju in izgradnji drugega tira.

"Ta je po naši oceni zgleden in funkcionira in je verjetno tudi ena od ključnih varovalk pred korupcijskimi tveganji," je dejal poslanec. Ko bi bilo vse to opravljeno, pa bi v Levici radi videli, da se DZ zaveže k temu, da bo pred dokončnim investicijskim načrtom celoten projekt še enkrat potrdil na referendumu.

Sorodna novica Mladi za podnebno pravičnost: Predlog referenduma o JEK-u 2 ima manipulativno vprašanje

S predlaganimi dopolnili so, kot so navedli v poslanski skupini, med drugim posvojili tudi vsebine predloga resolucije, ki so jih prejšnji teden predstavili Mladi za podnebno pravičnost.

Za spremembo vprašanja

Poslanske skupine, ki so vložile predlog za posvetovalni referendum, pa pozivajo, da spremenijo predlagano referendumsko vprašanje. To namreč po besedah Tašnerja Vatovca govori o izgradnji drugega bloka, pozablja pa na to, da gre za projekt, ki bo zgrajen v najboljšem primeru čez 15 let, v tem času pa ne predvideva rešitve povečanih potreb po električni energiji in zanemarja pospešeno vlaganje v obnovljive vire energije.

"Naša teza namreč je, da bo, če bomo šli tako premočrtno v drugi blok jedrske elektrarne, posledično zmanjkalo oziroma bodo vsa sredstva, tudi finančna, iz obnovljivih virov preusmerjena v jedrski blok," je dejal.

Glede na to, da številni strokovnjaki opozarjajo na to, da je jedrska energija daleč od tega, da je zelena, predvsem pa da ni poceni in dolgoročno rentabilna, v Levici želijo, da bi se ljudje na referendumu odločali informirano. "Če se želimo opredeliti glede tega vprašanja, me predvsem zanima, kolikšna bo cena, ki jo bom plačeval za takšno elektriko, koliko bo to državo stalo in ali smo pravzaprav res sploh sposobni takšen objekt zgraditi ter ga v bistvu naprtiti na pleča številnih generacij vnaprej," je nanizal Tašner Vatovec.

Glede predloga zunajparlamentarne stranke SLS, da bi se referendum o JEK-u 2 izvedel hkrati z drugimi tremi posvetovalnimi referendumi in evropskimi volitvami 9. junija, je dejal, da je nesmiseln, saj jim ga v DZ-ju v skladu s poslovniški pravili ne bi uspelo obravnavati pravočasno.