Probanka in Factor banka bosta pripojeni k DUTB-ju. Foto: AP
Probanka in Factor banka bosta pripojeni k DUTB-ju. Foto: AP
false
Negativnih posledic zaradi pripojitve za slabo banko ne bo. Foto: BoBo

Banki bosta najprej vrnili bančno licenco, nato pa se bo podpisala pogodba o njuni pripojitvi k slabi banki, je na seji komisije DZ-ja za nadzor javnih financ pojasnil sekretar na ministrstvu za finance Metod Dragonja. Sledil bo vpis pripojitve v sodni register in banki bosta prenehali delovati.

Takšna poenostavljena pripojitev je po ocenah vlade najprimernejši način, da banki nadzorovano prenehata obstajati in da to ne bo imelo dodatnih negativnih posledic za DUTB ali pa javne finance.

Banki sta v skladu z načrtom pospešeno prodali večino svojega premoženja, kar ga je ostalo, predstavlja manj likvidno premoženje, katerega unovčevanje je vezano na daljši rok. Če bi ga želeli prodati do konca leta, ko se izteče rok, ki ga je postavila Evropska komisija (EK) za dokončanje vseh postopkov v zameno za dovoljeno državno pomoč, bi ga zaradi časovnega pritiska morali prodati po znatno nižjih cenah, je pojasnil Dragonja.

Brez negativnih posledic za DUTB
"Obe banki bosta na dan pripojitve imeli pozitivni kapital," je zagotovil državni sekretar. Zato ne bo dodatnih negativnih učinkov na poslovanje DUTB-ja in bo ta lahko prevzete obveznosti do države oziroma ministrstva za finance na osnovi likvidnostnih posojil ter do SID-banke v celoti poravnala. Obveznosti do preostalih upnikov sta banki že poravnali.

Komisijo za nadzor javnih financ je zanimalo, zakaj se je država pri postopku poenostavljene pripojitve odpovedala uporabi določenih členov zakona o gospodarskih družbah, zaradi česar ne bo treba pripraviti poročila poslovodstva o pripojitvi, revizije pripojitve in izvesti skupščine.