Rubežniki so prišli v pisarno, a odnesti naj ne bi mogli praktično ničesar vrednega. Foto: BoBo
Rubežniki so prišli v pisarno, a odnesti naj ne bi mogli praktično ničesar vrednega. Foto: BoBo

Da bodo sodni izvršitelji izvedli rubež, je v pogovoru za sarajevski časnik Dnevni Avaz napovedal ljubljanski odvetnik Franci Bucik, pravni zastopnik varčevalca iz Bosne in Hercegovine. S tožbo v Nemčiji je namreč dosegel, da mu mora LB poplačati 81.118 dolarjev, skupaj z obrestmi pa 160.000 dolarjev.

Toda rubežniki po neuradnih informacijah v pisarni nekdanje banke na ljubljanskem Trgu republike niso našli veliko vrednih stvari. Po besedah predsednika uprave LB-ja Boruta Ožure so zasegli tri stole, pet slik, dva stara računalnika in ročni pisalni stroj, nobena od stvari pa ni bila v lasti LB, saj ta nima premoženja in tako ni kaj rubiti.

Izpostavil je še, da je odvetnik tožnika skušal rubež predstaviti kot uspeh, a je jasno, da nekdanji varčevalec ni bil poplačan, saj je sodni izvršitelj ocenil vrednost zaseženih stvari na 250 evrov.

Prva zaplemba zaradi tožb varčevalcev
To je prva takšna zaplemba premoženja zaradi deviznih vlog pri nekdanjem LB-ju. Po mnenju odvetnika Bucika bo to za Slovenijo hud udarec - ne glede na to, da se je vse premoženje LB-ja preneslo na Novo Ljubljansko banko, da bi se tako izognili poplačilu.

Na slovenskih sodiščih naj bi bilo sicer doslej pravnomočnih od deset do 15 sodb, ki varčevalcem nekdanjega LB-ja prisojajo povračilo njihovih deviznih vlog. Da bi bila lahko za poplačilo teh vlog odgovorna NLB ali slovenska država, doslej ni odločilo še nobeno sodišče.

Obrnili so se tudi na Evropsko sodišče
165.000 nekdanjih varčevalcev podružnice LB-ja v Sarajevu naj bi po navedbah slovenske strani zahtevalo skupno okoli 90 milijonov evrov, medtem ko druga stran - tudi odvetnik Bucik - govori o 350 milijonih nekdanjih nemških mark. Nekateri so svoje prihranke zahtevali s tožbami na slovenskih sodiščih, številni pa so se obrnili tudi na Evropsko sodišče za človekove pravice v Strasbourgu.

Predsednica upravnega odbora Združenja za zaščito deviznih varčevalcev v BiH Amila Omersoftić je v odzivu na novico o rubežu na LB danes poudarila, da sodba, na podlagi katere je bila izvršena, ne rešuje vprašanja vseh nekdanjih deviznih varčevalcev LB. LB nima premoženja, saj ga je prenesla na NLB, torej ni česa rubiti. Zanje so po njeni oceni pomembnejše sodbe, ki so jih dobili v Sloveniji in BiH.