V SDH-ju so prepričani, da Luka Koper lahko izplača višje dividende, kot pa sta predlagala uprava in nadzorni svet. Foto: BoBo
V SDH-ju so prepričani, da Luka Koper lahko izplača višje dividende, kot pa sta predlagala uprava in nadzorni svet. Foto: BoBo

Družba bo morala v skladu s sprejetim sklepom 31. avgusta izplačati dividende v višini 1,23 evra bruto na delnico. To je sicer 17 centov manj kot lani, a več od predloga vodstva družbe.

SDH, ki v svojem imenu in v imenu države upravlja 62,13-odstotni delež Luke Koper, bo prejel za 10,7 milijona evrov dividend. Med večjimi lastniki sta sicer še Kapitalska družba (4,98 odstotka) in Mestna občina Koper (3,14 odstotka).

V SDH-ju so prepričani, da Luka Koper lahko izplača višje dividende, kot pa sta predlagala uprava in nadzorni svet. "Glede na finančni položaj družbe in s ciljem stabilnosti dividendne donosnosti za delničarje menimo, da družba lahko izplača višje dividende, pri tem pa zagotavlja izvajanje vseh projektov," je menila predsednica uprave SDH-ja Lidija Glavina.

Delničarji podprli nasprotni predlog
Bilančni dobiček Luke Koper za leto 2017 znaša 17,26 milijona evrov. Od tega se bo za izplačilo dividend namenilo 17,22 milijona evrov, preostalih 41.911 evrov pa bo ostalo nerazporejenih. Delničarji so nasprotni predlog, ki ga je v enakem besedilu kot SDH vložilo tudi društvo Mali delničarji Slovenije, podprli s 96,9-odstotno večino.

Predlog uprave in nadzornega sveta, naj se lastnikom izplača zgolj 14,7 milijona evrov, preostalih 2,56 milijona evrov pa ostane nerazporejenih, kar bi pomenilo dividende v višini 1,05 evra bruto, tako ni prišel na vrsto za glasovanje.

Izglasovanje višjega zneska dividend po besedah predsednika uprave Dimitrija Zadela ne bi imelo vpliva na poslovanje. "Delničarji bodo zadovoljni, ne pomeni pa to ropanja podjetja."

Skupina Luka Koper je v letu 2017 ustvarila 211,4 milijona evrov prihodkov, kar je šest odstotkov več kot leto prej. Prav tako se je za šest odstotkov na 23 milijonov ton povečal obseg pretovorjenega blaga. Se je pa zmanjšal čisti dobiček, in sicer je bil s 35 milijoni evrov za 21 odstotkov manjši kot leta 2016.