Problematika dela IPS-jev se vleče že dolgo. Foto: BoBo
Problematika dela IPS-jev se vleče že dolgo. Foto: BoBo

Reševanje problematike zaposlenih pri izvajalcih pristaniških storitev le ni tako preprosto vprašanje, kot so lani poskušali prikazati tako v Slovenskem državnem holdingu kot v nadzornem svetu Luke Koper. Uprava Dimitrija Zadela je namreč potrebovala kar devet mesecev, da je prišla do prvega konkretnega rezultata – to bo razpis za okoli 300 novih delovnih mest.

Potrebe po delavcih bodo predvidoma v tem tednu objavili tudi na koprski območni enoti zavoda za zaposlovanje. Direktorica Nevenka Bandelj je za Radio Slovenija povedala, da se je tako obsežno število potreb že nekaj časa pripravljalo, napovedali so ga tudi tistim prijavljenim brezposelnim, za katere so presodili, da bi jih dela v pristanišču zanimala.
Luka Koper je vedno mikaven delodajalec, in tako bo, pričakuje, tudi tokrat. Avtomatizma, da bi na ta mesta zaposlili tiste, ki delo že več let opravljajo pri IPS-jih, ni. V Luki in na delovni inšpekciji so že večkrat pojasnili, da morajo po zakonu objaviti javni razpis, s pogoji – denimo delovnimi izkušnjami – pa lahko omejijo nabor kandidatov. Zaposlitve bodo po napovedih uprave izvedli šele s prvim januarjem 2019. V tem mesecu bo sledilo še javno naročilo za izbor agencij in zunanje pogodbene izvajalce.

Zadovoljni žerjavisti
Iz Sindikata žerjavistov pomorskih dejavnosti so sporočili, da so se v preteklih mesecih aktivno vključili v pripravo novega modela IPS-ja in preprečili namene, da bi se novemu modelu "nadela druga maska, pod njo pa bi bile skrite vse slabosti sistema".

"Danes lahko rečemo, da je model, ki se bo v naslednjih mesecih postopoma implementiral, najboljši približek normalnemu odnosu med delavcem in delodajalcem," so ocenili v sindikatu in dodali, da bodo tudi v prihodnje vztrajali pri zahtevi, da se pri napovedanem zaposlovanju dosledno spoštujejo vidiki izkušenosti in usposobljenosti delavcev, ki že dolga leta delajo na deloviščih v koprskem pristanišču, pri vseh oblikah zaposlitev pa, da veljajo enaki pogoji in plačilo za isto delo.