V Luki Koper so z doseženim zadovoljni. Foto: MMC RTV SLO/Matej Pušnik
V Luki Koper so z doseženim zadovoljni. Foto: MMC RTV SLO/Matej Pušnik


V edinem slovenskem pristanišču so povečali tudi poslovne prihodke, ki so dosegli 119,4 milijona evrov, in ladijski pretovor, ki je v devetmesečju znašal 13,9 milijona ton, kažejo podatki nerevidiranega poročila. Prihodki so se povečali za 11, pretovor pa za tri odstotke glede na lansko leto, obe števili pa sta bili tudi nad načrti.

V prvih devetih mesecih so stroški skupine znašali 96,1 milijona evrov in so bili 1,2 milijona evrov oz. en odstotek nad odhodki v istem obdobju lani. Dobiček iz poslovanja je znašal 26,3 milijona evrov in je bil 82 odstotkov višji kot v prvih devetih mesecih lani, dobiček pred obrestmi, davki in amortizacijo (EBITDA) pa se je povečal za 31 odstotkov, na 46,8 milijona evrov.

Predsednik uprave Luke Koper Dragomir Matić je z doseženimi rezultati zadovoljen, saj jim je uspelo izboljšati vse ključne kazalnike poslovanja. "Ob hkratnem povečanju poslovnih prihodkov, predvsem na račun zabojnikov, nam je uspelo obvladovati poslovne odhodke. Intenzivno nadaljujemo tudi naložbene aktivnosti, predvsem v infrastrukturo in opremo, saj sta bila v tretjem četrtletju uspešno končana projekta poglabljanja morskega dna ob kontejnerski obali in dodatnih skladiščnih površin na tem terminalu," je še poudaril Matić.