Za Luko Koper je bilo leto 2015 izredno uspešno poslovno leto. Foto: RTV SLO/ Ergyn Zjeci
Za Luko Koper je bilo leto 2015 izredno uspešno poslovno leto. Foto: RTV SLO/ Ergyn Zjeci

V pristanišču so tako skupaj pretovorili 20,7 milijona ton tovora, je Luka Koper danes objavila na spletni strani Ljubljanske borze.

Pretovor splošnih tovorov se je zmanjšal za 10 odstotkov na 1,48 milijona ton. Pretovor kontejnerjev je porasel za 15 odstotkov na 7,7 milijona ton, pretovor avtomobilov za 18 odstotkov na 902.168 ton, pretovor tekočih tovorov za sedem odstotkov na 3,3 milijona ton, pretovor sipkih in razsutih tovorov pa za osem odstotkov na nekaj manj kot 7,3 milijona ton.

V Luki Koper so sicer pretovorili 790.736 kontejnerjev (TEU) in 607.326 avtomobilov. Oboje pa pomeni 17-odstotno rast glede na leto 2014.

Težave zaradi infrastrukture
Sicer pa družba za letos načrtuje okoli 35 milijonov čistega dobička ter obsežne naložbe v pristaniško infrastrukturo, predvsem na področju kontejnerskega terminala. Tu pa bost po njihovih besedah ključna hitrost in ažurnost odziva državnih organov pri izdaji dovoljenj. "Omejeni pa smo tudi pri pridobivanju posojil, saj moramo za vsako novo posojilo zaprositi za soglasje resorno ministrstvo, kar je za delniško družbo povsem nerazumljivo," je bil kritičen predsednik uprave Dragomir Matić.

Opozorili so tudi na alarmantno stanje na železniškem omrežju, ki traja že vse od novembra lani. "Samo včeraj je bilo nedostavljenih 300 napovedanih vagonov. Nekatere stranke celo grozijo, da bodo preusmerile tovor drugam. Tudi v Luki Koper se srečujemo z dodatnimi stroški in težavami v operativnih procesih, ker vagoni ne prispejo pravočasno, ali sploh ne pridejo," je pojasnil Matić.