Prvi nadzornik Luke Koper Janez Požar o nastali škodi  zaradi spornih poslov še ni želel govoriti. Predstavniki revizijske hiše in uprava se bodo po njegovih besedah o tem skušali dogovoriti v tem tednu. Foto: MMC RTV SLO
Prvi nadzornik Luke Koper Janez Požar o nastali škodi zaradi spornih poslov še ni želel govoriti. Predstavniki revizijske hiše in uprava se bodo po njegovih besedah o tem skušali dogovoriti v tem tednu. Foto: MMC RTV SLO
Luka Koper
Z morebitnimi sodnimi postopki bodo morali soglašati tudi lastniki, ki bodo odločili tudi o tem, zoper koga bodo vložene odškodninske tožbe. Foto: MMC RTV SLO
V Luki Koper škode za 75 milijonov

Izredna revizija v Luki Koper je pokazala dovolj, da lahko zoper nekatere zaradi spornih investicij iz preteklosti sprožimo odškodninske tožbe, je povedal prvi nazdornik družbe.

Nadzorni svet Luke Koper se je namreč seznanil z zaključnim poročilom izredne revizije (opravila jo je družba PricewaterhouseCoopers), po besedah predsednika nadzornega sveta Janeza Požarja pa so revizorji na seznam uvrstili deset "najbolj spornih zadev, ki bodo deležne nadaljnje obravnave".

Veliko spornih poslov Luke
Med sporne posle so uvrstili nakup 10-odstotnega deleža slovaške družbe TTI, nakup nepremičnin od podjetja BTC Terminal Sežana, investicije v družbe Adriasole in Ecoporto, investicije v romunski družbi Rail Port Arad in Trade Trans Terminali, investicije v gradnjo potniškega terminala in terminala za razsuti tovor, nakup štirih dvigal Postpanamax in posle s podjetjem Grafist.

Po ugotovitvah revizorjev je Luka Koper tudi za trikrat preplačala skladišča v Sežani, ki jih je kupila od družbe Modra Linija Holding. V primeru družb Ecoporto in Adriasole, katerih večinska lastnica je, pa je revizija pokazala, da Luka Koper ni nadzirala omenjenih podjetij, a je vseeno nosila večino bremena finančnih tveganj investicij omenjenih podjetij.

Dolg v treh letih 166 miljonov višji
Na seznamu spornih poslov se nahaja še pregled osnovnih sredstev v pridobivanju in zadolževanje družbe ter nakup orleške gmajne v Sežani in zemljišča v Beltincih.

Revizorji so ugotovili, da se je dolg družbe, ki je decembra 2005 znašal 35 milijonov evrov, do decembra 2008 povečal na 201 milijon evrov. Imena osumljencev, čeprav so se revizorji posvetili poslom nekdanje uprave pod vodstvom Roberta Časarja, pa še niso znana.

Pred postopki še ugotovitev škode
Po besedah Požarja bo treba še pred morebitnimi sodnimi postopki oceniti nastalo škodo. O natančni oceni se bo uprava Luke s predstavniki revizijske hiše poskusila dogovoriti v tem tednu, je še dejal Požar.

Takoj ko bodo znani rezultati, bo po njegovih besedah sklicana skupščina, saj bodo morali s sodnimi postopki soglašati tudi lastniki. Ti bodo odločili še, zoper koga naj bodo vložene odškodninske tožbe.

Naslednje leto za petino boljše poslovanje
Predsednik uprave Gregor Veselko pa je napovedal, da bo drugo leto skupni pretovor v Luki Koper znašal 14,4 milijona ton, kar je za devet odstotkov več od ocenjenega v letošnjem letu. Poslovni prihodki naj bi bili v letu 2010 sedem odstotkov višji kot predvideni letošnji in bi tako znašali 116,5 milijona evrov. Čisti poslovni izid naslednje leto pa naj bi po besedah Veselka znašal 9,1 milijona evrov oziroma za petino več kot letos.

V Luki Koper škode za 75 milijonov