Prostorski načrt so sprejemali okoli pet let. Foto: MMC RTV SLO
Prostorski načrt so sprejemali okoli pet let. Foto: MMC RTV SLO

Slovenija je načrt razvoja Luke Koper pripravljala vse od leta 2006, v zadnjih letih pa je bil načrt deležen številnih pripomb prebivalcev Ankarana, ki se niso strinjali z načrtom tretjega zabojniškega terminala. Nekaj težav so povzročali tudi Italijani, ki so presojali čezmejne vplive na okolje, je za radio Slovenija poročal Lado Bandelj.

Sprejeta uredba o državnem prostorskem načrtu za celovito prostorsko ureditev pristanišča za mednarodni promet v Kopru vključuje prostorsko ureditev na širšem območju pristanišča, pogoje glede namembnosti posegov v prostor, njihovo lego, velikost in oblikovanje, pa tudi pogoje, povezane z infrastrukturo, ohranjanjem kulturne dediščine, varovanja narave in okolja, varovanja zdravja ljudi in varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami.

Nižje stanovanjske subvencije za mlade družine
Vlada je sprejela tudi sklep o znižanju subvencij za mlade družine, ki so namenjene reševanju prvega stanovanjskega vprašanja. Ker je v proračunu za to namenjenih le 5,8 milijona evrov, se bo subvencija v primeru povečanega števila upravičencev s 300 evrov letno na družinskega člana znižala na 120 evrov.

O vladni pomoči Adrii Airways ministri, ki so se sešli brez premierja Boruta Pahorja (ta je še na obisku v Indiji), niso odločali.