Uprava Luke Koper je od upravnega odbora sindikata žerjavistov pomorskih dejavnosti v luki prejela sklep o začetku stavke. Foto: BoBo
Uprava Luke Koper je od upravnega odbora sindikata žerjavistov pomorskih dejavnosti v luki prejela sklep o začetku stavke. Foto: BoBo
Luka Koper
V Luki Koper ugotavljajo, da so zahteve žerjavistov večinoma enake tistim iz februarske napovedi stavke, čeprav so bila določena vprašanja v tem času rešena. Foto: BoBo

V Luki Koper ugotavljajo, da so zahteve večinoma enake tistim iz februarske napovedi stavke, čeprav so bila določena vprašanja v tem času rešena. Žerjavisti so v začetku leta zahtevali, da mora družba zaposliti dodatne žerjaviste, saj naj bi bila zaradi obsega dela ogrožena zdravje in varnost zaposlenih.

Februarja stavka zamrznjena
Hkrati so zahtevali še zagotovitev varnega opravljanja dela pri traktorjih, ki nimajo ustreznega zavornega sistema, zagotovitev ustreznih varnostnih razmer zaradi pogostejših delovnih nesreč, nadomestila za težke delovne pogoje za posamezna delovna mesta, spoštovanje zakonodaje pri odrejanju dela prek polnega delovnega časa, izplačilo nadomestil delavcem med prazniki, odpravo zamud pri napredovanju in odpravo neenakomernega ocenjevanja ter uvedbo kontrole urnika za zunanje delavce.

Po pogajanjih med pogajalskima skupinama uprave in sindikata so februarja žerjavisti zamrznili stavkovne aktivnosti, uprava pa se je zavezala, da bo zadržala sklepe, ki jim nasprotuje sindikat.

Nekatera vprašanja rešena, nekatera se rešujejo
V upravi Luke so v sporočilu za javnost poudarili, da so bila nekatera vprašanja v tem času že rešena, nekatera pa so v procesu reševanja - med temi je na primer zahteva po večji varnosti v pristanišču.

"Uprava družbe razume napoved stavke kot reakcijo na uvedbo nove organizacije dela na kontejnerskem terminalu, v skladu s katero morajo upravljavci dvigal v posamezni izmeni delati uro in pol več kot prej oziroma namesto sedanjih štirih ur v povprečju približno pet ur in pol," so zapisali v Luki.

"Omenjeno rešitev je uprava predlagala sindikatu že v začetku leta, vendar jo sindikat vztrajno zavrača," pojasnjujejo. Uvedba novega sistema, ki omogoča večjo kadrovsko racionalizacijo, pa je bila po njihovem neizogibna zaradi nenehnega povečevanja pretovora na kontejnerskem terminalu in zaradi pomanjkanja delovne sile med dopusti.

Vodstvo stavkovne zahteve preučuje
"Uprava je sindikat seznanila z dejstvom, da gre za začasen ukrep, ki bo trajal štiri mesece. Poleg tega bodo upravljavci dvigal v tem času dodatno nagrajeni," so še zapisali v Luki Koper, kjer zatrjujejo, da vodstvo družbe stavkovne zahteve preučuje in bo storilo vse v njegovi moči za rešitev nastalega spora.

V sindikatu žerjavistov izjav zaenkrat ne dajejo, neuradno pa naj bi bili žerjavisti nezadovoljni, ker pogajanja z upravo v tem času večinoma niso obrodila sadov, vodstvo Luke pa naj bi pri svojih odločitvah ravnalo samovoljno.

Žerjavisti so v preteklih letih že večkrat napovedovali stavko, vendar se dejansko nikoli ni zgodilo, saj so vedno sklenili dogovor z upravo.