Osnova za odmero davka na nepremičnine bo posplošena tržna vrednost nepremičnine, ki je razvidna iz registra nepremičnin, za katerega je pristojna Geodetska uprava RS. Foto: BoBo
Osnova za odmero davka na nepremičnine bo posplošena tržna vrednost nepremičnine, ki je razvidna iz registra nepremičnin, za katerega je pristojna Geodetska uprava RS. Foto: BoBo
Stanovanja
Za stanovanjske nepremičnine bi se po novem uporabili dve davčni stopnji - stanovanja v vrednosti do pol milijona evrov bi bila obdavčena z 0,15 odstotka, stanovanja, dražja od pol milijona, pa z 0,50 odstotka. Foto: BoBo
Kmetijsko zamljišče
Čeprav kmetje davku na kmetijska in gozdna zemljišča nasprotujejo, pa se mu očitno ne bodo mogli izogniti - ta zemljišča namreč ostajajo obdavčena tudi po novem predlogu, vendar stopnja davka še ni določena. Foto: BoBo

Kot je razvidno iz novih, danes objavljenih popravkov, se kot neke vrste "socialni korektiv" predlaga, da za stanovanja ne bi več veljala enotna davčna stopnja.

Za stanovanjske nepremičnine bi se tako po novem uporabili dve davčni stopnji - stanovanja v vrednosti do pol milijona evrov bi bila obdavčena z 0,15 odstotka, stanovanja, dražja od pol milijona, pa z 0,50 odstotka.

Obdavčitev za sakralne objekte
Potem ko so sakralne objekte, za katere bi moral po junijskem predlogu veljati 0,50-odstotni davek, iz zakona izvzeli, se zdaj tudi zanje predvideva obveznost plačila davka - ta bi znašal 0,10 odstotka, prav tolikšna obdavčitev pa je po novem predvidena tudi za kulturne spomenike.

Čeprav kmetje davku na kmetijska in gozdna zemljišča nasprotujejo, pa se mu očitno ne bodo mogli izogniti - ta zemljišča namreč ostajajo obdavčena tudi po novem predlogu, vendar stopnja davka še ni določena. Zadnji predlog je za kmetijska zemljišča predvideval davek v višini 0,25 odstotka, za gozdna zemljišča pa 0,15 odstotka.

Nabor nepremičnin, za katere davka ne bo treba plačati, je zelo ozek. Gre predvsem za mednarodna predstavništva, javno dobro in varovane gozdove.

Davek bo mogoče odmeriti tudi za nazaj
V skladu z napovedmi vlade pa je v novi osnutek zakona že vključen tudi davek na črne gradnje, za katere je bila izdana pravnomočna odločba - za tovrstne objekte so predvidene stopnje davka v višini 0,80 odstotka za stanovanjsko rabo, 1,20 odstotka za poslovno in industrijsko rabo ter 0,75 odstotka za drugo rabo.

Ob tem na ministrstvu ugotavljajo, da bo mogoče obdavčiti le stavbe, ki že izpolnjujejo pogoje za evidentiranje, so torej primerne za uporabo. A če bodo odkrite šele v inšpekcijskem postopku in naknadno vpisane v register nepremičnin, bo mogoče davek odmeriti tudi za nazaj.

Prihodki od davka razdeljeni med državo in občine
Po predlogu zakona se bodo prihodki od davka na nepremičnine v enakovrednem deležu razdelili med državo in občine, pri čemer bodo imele te možnost, da svoj del posamezne stopnje davka povečajo ali zmanjšajo za 50 odstotkov, vendar šele z letom 2015. Če tega ne bodo storile, se bodo 60 občinam prihodki iz obdavčitve nepremičnin zmanjšali.

Posplošena tržna vrednost bo osnova za odmero
Osnova za odmero davka na nepremičnine bo posplošena tržna vrednost nepremičnine, ki je razvidna iz registra nepremičnin, za katerega je pristojna Geodetska uprava RS. Zavezanci za davek bodo praviloma lastniki, fizične ali pravne osebe. Odločbe lahko pričakujejo vsako leto do 31. maja. Osnutek zakona še določa, da bodo lastniki zemljišč na začetku leta 2014 predvidoma prejeli obvestilo geodetske uprave o novem izračunu vrednosti njihovih nepremičnin.

Predlog zakona še ni dokončno usklajen
Finančno ministrstvo je prvi predlog zakona o davku na nepremičnine predstavilo junija in ga na začetku septembra na osnovi prejetih predlogov nekoliko popravilo, usklajevanja pa so se nadaljevala tudi v preteklih dneh. Vlada namerava predlog zakona poslati v obravnavo v DZ konec septembra skupaj s predlogom proračuna, dokončni predlog pa bo finančno ministrstvo predstavilo potem, ko bodo rešitve dokončno usklajene.