Kmetje so nezadovoljni z novimi predlogi nepremičninskega zakona, saj naj bi plačevali kar 18-krat več kot zdaj. Foto: BoBo
Kmetje so nezadovoljni z novimi predlogi nepremičninskega zakona, saj naj bi plačevali kar 18-krat več kot zdaj. Foto: BoBo
stolnica svetega Nikolaja, stolnica, cerkev, tržnica, ljubljana, vrata, škofi
Iz zakona o nepremičninah naj bi bi bili izvzeti vsi sakralni objekti. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Znano več o nepremičninskem davku
Novi davki, kmetje nezadovoljni

Finančno ministrstvo namerava prenovljeni osnutek zakona in končne rešitve sicer javnosti predvidoma predstaviti prihodnji teden. Po poročanju TV Slovenija pa bodo po novem predlogu ostale cerkvene nepremičnine neobdavčene, obdavčitev kmetov pa naj bi bistveno znižali.

Tako naj bi za gozdna in kmetijska zemljišča stopnjo davka s prvotnih 0,50 odstotka znižali na 0,15 oz. 0,25 odstotka. Spremembe pa niso predvidene pri obdavčitvi kmetijskih stavb, kjer naj bi stopnja davka ostala pri 0,50 odstotka.

Sakralni objekti ne bodo obdavčeni
Za stanovanja in hiše naj bi po novem predlogu obveljala 0,15-odstotna stopnja davka, prav tako za vikende in stanovanja v najemu. Sakralni objekti bi bili izvzeti iz obdavčitve, obdavčena pa bodo župnišča in vse stavbe okoli cerkva ali kapel.

Oprostitev davka ostaja tudi za mednarodna predstavništva ter varovalne gozdove in javno dobro (npr. ceste, železnice). V obdavčitev bodo tako zajeti tudi kulturni spomeniki, stavbe za javno rabo, kot so šole, bolnišnice, stavbe javne uprave, in vse druge stavbe.

Za poslovne in industrijske stavbe naj bi obveljala 0,80-odstotna stopnja davka, za energetske nepremičnine pa bi se prepolovila na 0,40 odstotka. Za kulturne spomenike in javne stavbe pa je še naprej predvidena 0,50-odstotna stopnja davka, prav tako tudi za vsa druga zemljišča - z izjemo kmetijskih in gozdnih zemljišč.

Na ministrstvu ocenjujejo, da se bodo proračunski prihodki na račun davka na nepremičnine povečali kar za 240 milijonov evrov, prihodki občinskih proračunov pa za približno 40 milijonov evrov. V proračun naj bi se zato steklo 40 milijonov evrov manj, kot je predvideval prvotni predlog.

Sindikat kmetov še naprej grozi s protestom
"Sedanji predlog zakona o obdavčitvi nepremičnin je za kmete še vedno nesprejemljiv, saj ne sledi zahtevam, ki so bile ministrstvu za finance predstavljene s strani organizacij kmetov," so sporočili iz Sindikata kmetov Slovenije (SKS), zato nadaljujejo priprave na protest.

V Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije (KGZS) pa prav tako še naprej vztrajajo, da bi morala biti kmetijska in gozdna zemljišča ter stavbe, ki so namenjene kmetijski proizvodnji, oproščeni plačila davka.

V KGZS-ju so izračunali, da bi po novem predlogu davka na nepremičnine kmetje morali plačati kar 18-krat več nepremičninskih davščin. "To pa je glede na položaj slovenskega kmetijstva še vedno nesprejemljivo," opozarjajo v KGZS-ju.

Minister Židan: Pogovori o davku na nepremičnine še potekajo
Kmetijski minister Dejan Židan, ki naj ne bi bil naklonjen dodatnim obdavčitvam kmetov, je povedal, da pogovori o davku na nepremičnine še potekajo.

"Mi se bomo držali tega, kar se je predsednica vlade dogovorila s kmečkim stanom: da pogovori o nepremičninskem davku potekajo do konca septembra, na njih pa smo prisotni ministrstvo za finance, kmečki stan in tudi ministrstvo za kmetijstvo. In kakršno koli drugačno razumevanje tega dogovora enostavno ne pride v poštev," je opozoril Židan.

Znano več o nepremičninskem davku
Novi davki, kmetje nezadovoljni