Preprek za začetek obratovanja lakirnice v Hočah ni več. Foto: Radio Maribor/Aleks Horvat
Preprek za začetek obratovanja lakirnice v Hočah ni več. Foto: Radio Maribor/Aleks Horvat

Agencija za okolje je danes z upravnega sodišča prejela potrditev, da do roka za vložitev tožbe, 9. marca, ni bil sprožen upravni spor.

Multinacionalka je danes dobila vročeno pravnomočno okoljevarstveno dovoljenje. Nemudoma so začeli priprave za začetek obratovanja. Zaradi nujne začasne selitve proizvodnje v avstrijski Gradec so se tam delovne razmere zaostrile, zdaj pa jih želijo rešiti.

To pomeni, da bodo v Hočah začeli delati v najkrajšem možnem času. Da bo po vseh zapletih le prišlo do zagona največje t. i. greenfield investicije v Sloveniji, pa z nekoliko grenkim priokusom pozdravljajo v Štajerski gospodarski zbornici. Direktorica Aleksandra Podgornik pravi, da so lahko zadovoljni. Je pa dodala, da smo po drugi strani v svet ponesli informacijo, da imamo v Sloveniji veliko takšnih in drugačnih preprek, ki potrebne postopke zavlačujejo.

Sicer pa so s pravnomočnostjo OVD-ja zelo zadovoljni tudi v občini Hoče - Slivnica, kjer kljub ohlajanju avtomobilske industrije računajo na drugo fazo tovarne. Župan Marko Soršak ob tem pravi, da je prve vesel. "Sedaj pa upam, da bo prišlo čim prej do druge faze, ki bo na Štajerskem pomenila preboj."

Tega si želi tudi Podgornikova in upa, da bo zaradi Magne "marsikatero podjetje, ki sedaj dela v tujini, prišlo k nam, ker išče bližino takega koncerna." V Štajerski gospodarski zbornici še pričakujejo, da bo kljub zapletom in slabi luči, ki so jih ti poslali v poslovni svet, tovrstnih velikih naložb še več.