Magna v Gradcu. Foto: EPA
Magna v Gradcu. Foto: EPA

Med prizadetimi podjetji je tudi Magna Steyr, ki v Avstriji že znižuje število delavcev, a delovna mesta tistih, ki so tja začasno preseljeni iz slovenske lakirnice, naj ne bi bila ogrožena. Toda zapleta se.

Sorodna novica Arso izdal osnutek okoljevarstvenega dovoljenja za širitev hoške Magne

Magna je ob lanski ustavitvi lakirnice pripravila program presežnih delavcev, na katerem naj bi jih bilo 156. Kljub temu so se tudi po pogajanju s sindikatom odločili, da delavcem raje ponudijo aneks za začasno zaposlitev v avstrijski tovarni. Tako je v Avstriji približno 120 delavcev, od teh jih 70 dela pretežno v nočni izmeni. Nekaj pa jih je aneks že prekinilo.

"Od teh 70, ki delajo ponoči, so bili trije taki, ki so ta aneks odpovedali, ker preprosto niso več zmogli vožnje v Avstrijo, dela, in posledično so po programu presežnih delavcev prejeli odpoved delovnega razmerja," je pojasnil sindikalist Gvido Novak.

Sorodna novica Pomanjkanje čipov zavira okrevanje trga

Delavci naj bi se s tem sprijaznili, prejeli so tudi odpravnino. Bolj pa se zapleta z delavcem, ki mu je bila iz poslovnih razlogov odpovedana pogodba po vrnitvi z dolgotrajnega bolniškega dopusta. Ob zaprtju lakirnice v Sloveniji mu namreč v Gradcu naj ne bi našli primernega dela.

"Ko se je vrnil z bolniške, vem, da so intenzivno iskali delo za njega, ampak so bila vsa delovna mesta popolnjena. Tudi svojih zaposlenih v Gradcu so v zadnjih nekaj mesecih odpustili 700. Verjamem, da drži, da zanj niso našli delovnega mesta," je navedel Novak.

V Magni primera še niso komentirali, odpuščeni delavec pa se je odločil poiskati pravno pomoč. Tako njegov odvetnik Slavko Vesenjak napoveduje, da bodo vložili tožbo za ugotovitev nezakonitosti odpovedi, saj menijo, da poslovni razlog v tem primeru ne obstaja. Magno je v Sloveniji pred nekaj leti že tožil eden od šestih krivdno odpuščenih delavcev, vendar je tožbo izgubil.

Magna zmanjšuje proizvodnjo