Državna pomoč Magni zbuja veliko pomislekov o privilegiranosti tujega kapitala. Foto Magna Foto:
Državna pomoč Magni zbuja veliko pomislekov o privilegiranosti tujega kapitala. Foto Magna Foto:
Tarča z Eriko Žnidaršič
Slovenski podjetniki se sprašujejo, ali bodo dobili za nova delovna mesta enako pomoč kot Magna. Foto Tarča RTV SLO

Vi nas s tem uničujete in ponižujete. Lahko naredite nov zakon, ki bo slovenske podjetnike izenačil s tujci. Zdaj nismo v istem položaju.

Podjetnik Joc Pečečenik o zakonu, ki je bil pisan na kožo naložbi Magne
Projekt Magna Hoče
Minister Zdravko Počivalšek zagotavlja, da bo prvim 400 delovnim mestom sledilo precej novih. Foto Magna

Vse subvencije delimo po zakonu, zagotavlja minister Zdravko Počivalšek. “Pripravljamo zakon, ki bo izenačil naložbe in enako podpiral domače in tuje. Vse za Magno počnemo zato, ker je treba področju z visoko brezposelnostjo pomagati s subvencijo,” je povedal Počivalšek.

Bo Akrapovič zdaj dobil 90 milijonov?
Imam občutek, da vlada in minister ne živita na istem planetu. Ne vem, ali so tako pokvarjeni ali tako neumni, da na tak način uničujejo naš sistem podjetništva,” odgovarja podjetnik Joc Pečečnik. Poudaril je, da sta v zadnjih dveh letih on in Igor Akrapovič prispevala v proračun 28 milijonov evrov davka na dobiček in prispevke in da bo zdaj ravno ta denar dobila ena večjih korporacij. Sprašuje se, ali bo posledično Akrapovič za tisoč delovnih mest dobil 90 milijonov evrov in ali bo družba Bežigrajski stadion tudi dobila primerljiv denar.

Magna načrtov ne razkriva zaradi zavez borze
Minister Počivalšek je zanikal, da bi bili pretirano skrivnostni glede nadaljnjih načrtov Magne. “Mi smo seznanjeni z drugo in s tretjo fazo. Seveda pa je poslovanje Magne odvisno od borz in oni se bodo odločili, kdaj bodo predstavili naložbe naslednjih faz,” je povedal Počivalšek, ki si želi, da “naročeni politični razlagalci iz Ljubljane ne bi rušili naložb na Štajerskem”.

Pečečenik: Z vlade so me klicali, naj ne bom surov
Jaz nimam nikakršnega naročila, razen, da so me danes z vaše vlade klicali, naj ne bom preveč surov. Vi nas s tem uničujete in ponižujete. Lahko naredite nov zakon, ki bo slovenske podjetnike izenačil s tujci. Zdaj nismo v istem položaju,” odgovarja Pečečnik, ki je večkrat poudaril, da vse tuje naložbe, tudi Magnino, podpira, vendar si želi, da bi imeli enakopraven položaj tudi slovenski podjetniki.

Župani podpirajo projekt
Župan občine Hoče - Slivnica Marko Soršak naložbo v celoti podpira. “Verjetno je v Ljubljani drugače kot v našem koncu. Pri nas je vsak investitor dobrodošel. Če je interes, da državljani dobijo službo, potem je zame to javni interes,” je prepričan Soršak. Podobno meni njegov kolega, župan občine Rače - Fram Branko Ledinek, ki opaža, da avtomobilska industrija raste, zato ga ne skrbi, da bi Magna ostala le pri lakirnici. "Zato sem optimist, da bomo prišli na tisoč ali dva tisoč delovnih mest. Mercedes je na Madžarskem dobil državni denar. Zdaj se tam širi in vlaga. Verjetno bo precej dela za Magno tudi pri nas,” poudarja Ledenek.

Ekologi opozarjajo na zakon, ki ruši vse druge
O smiselnosti tako hitrega sprejetja nove zakonodaje za tuje naložbe se sprašuje Andrej Gnezda iz Umanotere. “Izvirni greh je v zakonu. Že pred sprejetjem zakona smo poslali dopis, da ta zakon ruši vso preostalo zakonodajo. Vlada je izključila možnost strokovne in javne razprave. Zdaj razpravljamo o stvareh, o katerih bi morali že takrat,” pravi Gnezda. Gospodarski minister Počivalšek odgovarja, da razlastitev, ki jih predvideva zakon, najverjetneje ne bodo uporabili, saj se bodo skušali z lastniki zemlje dogovoriti. Tako ga ne skrbi ustavna presoja zakona, saj bo do nje lahko prišlo, le če bi razlastitve resnično izpeljali.

Vi nas s tem uničujete in ponižujete. Lahko naredite nov zakon, ki bo slovenske podjetnike izenačil s tujci. Zdaj nismo v istem položaju.

Podjetnik Joc Pečečenik o zakonu, ki je bil pisan na kožo naložbi Magne