Najbolj so v tretjem četrtletju zrasle cene rabljenih stanovanj v Mariboru (cene so bile v povoprečju višje za pet odstotkov) in Celju, kjer je bila podražitev štiriodstotna. Foto: BoBo
Najbolj so v tretjem četrtletju zrasle cene rabljenih stanovanj v Mariboru (cene so bile v povoprečju višje za pet odstotkov) in Celju, kjer je bila podražitev štiriodstotna. Foto: BoBo
Cene nepremičnin
Najbolj so se cene stanovanj zvišale v Celju in Mariboru. (Za povečavo klikni na sliko.) Foto: Gurs

Na geodetski upravi opažajo, da se je cena kvadratnega metra rabljenega stanovanja v Sloveniji zvišala tudi v primerjavi z zadnjim četrtletjem lanskega leta, in sicer ravno tako za tri odstotke. V primerjavi s tretjim četrtletjem lanskega leta so se cene povišale celo za sedem odstotkov, pravijo na Gursu in dodajajo, da je povprečna cena zdaj 1.784 evrov za kvadratni meter.

K zvišanju je pripomogla predvsem rast cen v Mariboru, kjer so se rabljena stanovanja v povprečju podražila za pet odstotkov, in Celju, kjer je bila podražitev štiriodstotna. Cene so že drugo četrtletje zapored precej zrasle tudi v Kopru, vendar so se za celotno obalno območje zvišale le za odstotek. Povprečna cena rabljenega stanovanja v Kopru je letos zrasla že za 17 odstotkov, kar pa je po ocenah Gursa predvsem posledica povečevanja števila prodaj v starem mestnem jedru, kjer obnovljena stanovanja dosegajo cene tudi do 5.000 evrov na kvadratni meter.

Cene v Ljubljani počasi padajo
Najvišjo statistično rast cen v tretjem četrtletju so zaznali v Prekmurju (16 odstotkov), a so se ob relativno majhnem številu evidentiranih prodaj praktično vse zgodile v Murski Soboti, kjer so cene v primerjavi s preostankom območja precej višje. Na ljubljanskem trgu cene rabljenih stanovanj še naprej mirujejo oziroma so v primerjavi z drugim četrtletjem celo nekoliko padle (dva odstotka), kar je po navedbah Gursa logična posledica zmernega padanja cen novih stanovanj v Ljubljani in okolici.

Za kvadratni meter rabljenega stanovanja v Ljubljani je bilo v letošnjem tretjem četrtletju treba odšteti 2.399 evrov, v Mariboru 1.270, v Celju 1.288 in v Prekmurju 1.175 evrov. Na Gorenjskem, kjer so stanovanja stala povprečno 1.732 evrov na kvadratni meter, so cene v preteklem četrtletju mirovale. Največji padec povprečne cene v primerjavi z drugim četrtletjem 2010 so zaznali na Dolenjskem in v Posavju (17 odstotkov), a tokrat skorajda ni bilo prodaj v Novem mestu, kjer so cene stanovanj v povprečju najvišje.

Cene hiš navzdol, cene zemljišč pa višje
Cene rabljenih stanovanjskih hiš (samostojnih hiš, dvojčkov in vrstnih hiš) so v tretjem četrtletju nekoliko upadle. Povprečna cena je v Sloveniji znašala 119.178 evrov, medtem ko je četrtletje prej znašala 121.489 evrov, v lanskem tretjem četrtletju pa 121.812 evrov. Zvišala pa se je cena zemljišča za gradnjo stavb in je znašala 69 evrov za kvadratni meter, medtem ko je v drugem četrtletju letos znašala 57, v tretjem četrtletju lani pa 68 evrov.

Promet z nepremičninami sicer še naprej pada, še opažajo na Gursu. V tretjem četrtletju letošnjega leta so prodali 1.373 stanovanj, 677 hiš in 109 poslovnih prostorov. Še v drugem četrtletju letos so prodali 1.900 stanovanj, 957 hiš in 169 poslovnih prostorov.