Južni tok naj bi bil v skladu z načrti pripravljen leta 2015. Foto: EPA
Južni tok naj bi bil v skladu z načrti pripravljen leta 2015. Foto: EPA

Slovenija in Rusija bosta sodelovali tudi pri polaganju optičnega kabla vzdolž plinovoda Južni tok, ki bo namenjen upravljanju plinovoda, pa tudi za komercialne namene, je po poročanju ruske tiskovne agencije Ria Novosti pojasnil Igor Šjogolev, sopredsedujoči slovensko-ruski medvladni komisiji za gospodarsko sodelovanje.

Gazprom Geoplinu trenutno dobavlja plin po pogodbi, katere veljavnost je do leta 2017. Pred dvema letoma je Geoplin ponudil podaljšanje pogodbe do leta 2035 in hkrati pregled pogojev. Za podaljšanje pogodbe sta se družbi že dogovorili, trenutno pa potekajo pogovori o - tudi zaradi Južnega toka povečanju količine dobavljenega plina.

Pahor o gospodarskem sodelovanju marca s Putinom v Ljubljani
63 milijard kubičnih metrov plina na leto naj bi po Južnem toku, ki bo potekal mino Ukrajine, steklo leta 2015. Sporazume o sodelovanju pri gradnji in uporabi plinovoda je Rusija že podpisala z Bolgarijo, Srbijo, Madžarsko, Grčijo, Hrvaško in Avstrijo. Šjogolev je napovedal tudi podpis dogovora med Gazpromom Neft in Petrolom o dobavi naftnih derivatov Sloveniji in tretjim državam.

Člani mešane slovensko-ruske komisije so se v sredo sešli v Moskvi. Direktor direktorata za gospodarsko diplomacijo na ministrstvu za zunanje zadeve Vladimir Gašparič je po sestanku pojasnil, da sta se državi dogovorili za 31 pomembnih projektov na področju gospodarskega sodelovanja, med njimi pa jih je precej povezanih z Južnim tokom. O podrobnostih ni želel govoriti, češ da sta se državi dogovorili, da o imenih podjetji ne bosta govorili, dokler pogodbe ne bodo podpisane. O projektih bosta govorila tudi premier Borut Pahor in njegov ruski kolega Vladimir Putin, ki marca prihaja v Ljubljano.