Družba, ki zaposluje 54 delavcev, bi denar od dokapitalizacije (2,5 milijona evrov) potrebovala za normalno tekoče poslovanje. Foto: Rimske terme
Družba, ki zaposluje 54 delavcev, bi denar od dokapitalizacije (2,5 milijona evrov) potrebovala za normalno tekoče poslovanje. Foto: Rimske terme

Novakova bo na čelu Primorja zamenjala Dušana Črnigoja, ki je z mesta predsednika upravnega odbora družbe odstopil v začetku oktobra in s tem, po lastnih besedah, odprl možnost prihoda novega člana upravnega odbora, ki ga bodo predlagale banke upnice, "s čimer je dana vsa možnost za uspešno nadaljevanje poslovanja podjetja".

Novakova se od Rimskih term poslavlja po mesecih neuspešnih prizadevanj za dokapitalizacijo družbe. Po pisanju časnika Dnevnik ji namreč ni uspelo prepričati sindikata bank pod vodstvom NLB-ja, da Rimskim termam zniža obrestno mero za 20 milijonov evrov posojila.

Propadla že potrjena dokapitalizacija
Zaradi odločitve bank je tako propadla že potrjena dokapitalizacija Rimskih term v višini 2,5 milijona evrov. Ta denar bi družba, ki zaposluje 54 delavcev, potrebovala za normalno tekoče poslovanje. Pri povečanju osnovnega kapitala kljub prvotni obljubi namreč niso želeli sodelovati v NLB-ju, zreškem Uniorju in Triglavu Naložbah, ki obvladujejo slabo tretjino Rimskih term. Svež denar so vplačali le državni PDP, Telekom Slovenije in NKBM, vendar je to zadoščalo za pokritje le polovice pričakovanih vplačil.

NLB dokapitalizacijo podprl, vendar v njej ni sodeloval
Iz NLB-ja so za STA sporočili, da so kot šestodstotni lastniki Rimskih term do zdaj že trikrat sodelovali pri dokapitalizaciji družbe. Tudi zadnjo dokapitalizacijo so na skupščini podprli, vendar hkrati nakazali, da to ne pomeni, da bodo v njej tudi sodelovali. Poudarili so, da je bil sestavni del finančne konstrukcije izgradnje Rimskih term tudi črpanje nepovratnih sredstev evropskih skladov: "To je bil tudi razlog, zakaj je NLB sploh podprl investicijo."

Ob tem so v banki še zapisali, da, kot so seznanjeni, Rimske terme še niso pridobile vseh nepovratnih sredstev, "zaradi česar je tudi projekt zašel v likvidnostne težave". "Menimo, da je treba za rešitev situacije v družbi najprej izpolniti pogoje, ki so bili sklenjeni na začetku projekta, kar pomeni zagotovitev ustrezne ravni nepovratnih sredstev. Menimo, da nova dokapitalizacija ni ustrezen način razreševanje trenutne situacije, ampak je treba izpolniti ostale pogoje," so še dodali v NLB-ju.

Za Dnevnik pa so v Triglavu Naložbah zatrdili, da so povečanje osnovnega kapitala z novimi denarnimi vložki vseskozi podpirali, kar so izrazili tudi z glasovanjem na septembrski skupščini. So pa sodelovanje v dokapitalizaciji v višini 500.000 evrov pogojevali s predhodnim dogovorom s sindikatom bank, ki ga vodi ravno NLB in pri katerem so Rimske terme lani dobile posojilo v vrednosti 20 milijonov evrov.