Mateja Duhovnik bo očitno še vedno ostala na svojem položaju. Foto: BoBo
Mateja Duhovnik bo očitno še vedno ostala na svojem položaju. Foto: BoBo
Nadzorniki Darsa niso odslovili Duhovnikove

Predsednik nadzornega sveta Milan Medved je dejal, da je Računsko sodišče v porevizijskem poročilu o izplačilu odškodnin za gradnjo nadvoza na delu dolenjske avtoceste popravljalne ukrepe dvakrat ocenilo z ocenami zadovoljivo in enkrat delno zadovoljivo in iz tega izreklo oceno o hudi kršitvi obveznosti dobrega poslovanja.

Nadzorniki: Neutemeljena ocena in nedopusten poziv
Ocena je po mnenju nadzornikov zato neutemeljena, izrekanje poziva o razrešitvi uprave pa nedopustno.

Šoltes: Očitno se vzpostavljajo novi standardi o tem, kaj je dopustno in kaj ne
Igor Šoltes
, predsednik Računskega sodišča, je v zvezi z odločitvijo nadzornikov dejal, da se očitno postavljajo novi standardi pri odločanju o pozivih Računskega sodišča za razrešitev, predvsem o tem, koliko nepravilnosti in nesmotrnosti je dopustno tolerirati, in glede razumevanja vloge vrhovne revizijske inštitucije. Dodal je, da takšni standardi "gotovo niso v korist javnih sredstev".

Pahor: Odločitev bodo morali pojasniti zainteresiranim
"Domnevam, da so imeli pred svojimi očmi razloge, ki jih bodo morali pojasniti javnosti in agenciji za upravljanje s kapitalskimi deleži. Pričakujem, da se bo agencija oglasila, pa tudi računsko sodišče," je odločitev nadzornikov komentiral premier Borut Pahor. Dodal je, da o razrešitvi ne odloča vlada, ampak nadzorniki, ki odločajo z vsemi odgovornostmi, tudi premoženjskimi. "O tem bo presojala agencija," je še dejal premier.

Sporna odškodnina Mirku Kovačiču
Kot je znano, je Računsko sodišče pred slabima dvema tednoma nadzornemu svetu (NS) Darsa zaradi nezadovoljivih popravljalnih ukrepov predlagalo razrešitev predsednice uprave Mateje Duhovnik in članice uprave Gordane Bošković.

Poziv se je nanašal na izplačilo odškodnine in gradnjo nadvoza na avtocestnem odseku Pluska-Ponikve, ko je Dars Mirku Kovačiču izplačal odškodnino za 1,5 milijona evrov, čeprav bi ga po mnenju sodišča morali razlastiti. A je nato uprava Darsa v okviru popravljalnih ukrepov naročila nove cenitve, ne da bi Avtotransport Kovačič sploh izrazil zahtevo za izplačilo kakršne koli škode. Sodišče je takrat cenitev ocenilo kot nepotrebno.

Nadzorniki Darsa niso odslovili Duhovnikove