Pri gradnji odseka Pluska-Ponikve na dolenjski avtocesti je Dars preplačal eno izmed zemljišč. Računsko sodišče mu je naložilo, naj denar dobi nazaj. Foto: Dars
Pri gradnji odseka Pluska-Ponikve na dolenjski avtocesti je Dars preplačal eno izmed zemljišč. Računsko sodišče mu je naložilo, naj denar dobi nazaj. Foto: Dars

Računsko sodišče je sredi decembra lani objavilo revizijo, v kateri je ugotovilo, da je Dars pri pridobivanju zemljišč ob avtocestnih odsekih Pluska-Ponikve in Ponikve-Hrastje s podpisom pogodbe in sporazuma namesto razlastitve priznal odškodnino fizični osebi Mirku Kovačiču v višini 1,5 milijona evrov, do katere ta ni bil upravičen. Izplačilo odškodnine, ki je povzročilo tudi višje davčne stroške, je bilo neupravičeno, zato je Računsko sodišče Darsu naložilo, da si povrne sredstva.

Duhovnikova: Odzivno poročilo praktično končano
Predsednica uprave Darsa Mateja Duhovnik je v ponedeljek v izjavi novinarjem po skupščini družbe zagotovila, da je odzivno poročilo praktično dokončano in da ga mora pred predložitvijo Računskemu sodišču obravnavati le še nadzorni svet. Ta je to storil v ponedeljek popoldne.

Duhovnikova vsebine odzivnega poročila ni razkrila, pojasnila je le, da Dars ni uspel doseči sporazuma z lastnikom zemljišča. "Žal ni prišlo do kakšnega sporazuma z gospodom Mirkom Kovačičem, zato bo vložena tožba, kot nam nalagajo ukrepi Računskega sodišča," je dejala.

Dars bo tako pred sodiščem zahteval ničnost pogodbe, kar je Kovačičevega odvetnika Marjana Feguša presenetilo, saj postopek zahteva tudi vračanje v prejšnje stanje. Dodaja, je bila izplačana odškodnina na najnižji ocenjeni ravni, zato tudi ne razume Računskega sodišča.

Sodšče bo ukrepe ocenilo in predložilo porevizijsko poročilo
Predsednik Računskega sodišča Igor Šoltes pojasnjuje, da bo Računsko sodišče v osmih dneh po prejemu odzivnega poročila podalo oceno o njegovi verodostojnosti, nato pa bo ovrednotilo popravljalne ukrepe in v 15 dneh predložilo porevizijsko poročilo.

Porevizijsko poročilo se po Šoltesovih besedah nanaša na ovrednotenje popravljalnih ukrepov, ki so izkazani v odzivnem poročilu. Računsko sodišče na podlagi tega izda mnenje, ali so popravljani ukrepi zadovoljivi ali ne oziroma ali je podana huda kršitev obveznosti dobrega poslovanja. V primeru ugotovljene hude kršitve obveznosti dobrega poslovanja Računsko sodišče poda poziv za razrešitev odgovorne osebe.

Ugotovitve Računskega sodišča povzročile precej vznemirjenja
Ugotovljene nepravilnosti poslovanja Darsa pri pridobivanju zemljišč ob dolenjski avtocesti so v preteklih mesecih močno odmevale. Že januarja je zadevo obravnavala komisija DZ-ja za nadzor javnih financ, ki je zaradi negospodarnega ravnanja Darsa predlagala celo razrešitev nadzornikov in uprave družbe. Februarja naj bi zadevo na zahtevo poslanske skupine SDS-a obravnaval tudi parlamentarni odbor za promet, a je ta sejo še pred konkretno obravnavo te točke prekinil. Sklenil je namreč, da jo opravi po tem, ko bo pridobil dokončno poročilo Računskega sodišča.