V četrtek bo objavljena lestvica stotih najbogatejših Slovencev, verjetno pa bosta na prvem mestu še naprej Iza in Samo Login, ki sta pred skoraj štirimi leti podjetje Outfit7 iztržila milijardo dolarjev. Foto: Pixabay
V četrtek bo objavljena lestvica stotih najbogatejših Slovencev, verjetno pa bosta na prvem mestu še naprej Iza in Samo Login, ki sta pred skoraj štirimi leti podjetje Outfit7 iztržila milijardo dolarjev. Foto: Pixabay
Luka Dončić je z 21 leti najmlajši na lestvici 20 mladih milijonarjev in prvi predstavnik generacije Z. Preostali na lestvici 20 najpremožnejših mladih spadajo v generacijo milenijcev. Pri reviji sicer priznavajo, da so imeli pri športnikih z uspešnimi karierami v Evropi več težav, saj podatki o dohodkih niso tako zanesljivi, prav tako še niso razvozlali vprašanja obdavčitve. Foto: AP
Luka Dončić je z 21 leti najmlajši na lestvici 20 mladih milijonarjev in prvi predstavnik generacije Z. Preostali na lestvici 20 najpremožnejših mladih spadajo v generacijo milenijcev. Pri reviji sicer priznavajo, da so imeli pri športnikih z uspešnimi karierami v Evropi več težav, saj podatki o dohodkih niso tako zanesljivi, prav tako še niso razvozlali vprašanja obdavčitve. Foto: AP

Revija Manager bo v četrtek, kot je to že tradicija sredi novembra, objavila lestvico stotih najbogatejših Slovencev. Lani sta bila šestič zapored na vrhu zakonca Iza in Samo Login, ki sta pred skoraj štirimi leti podjetje Outfit7 prodala Kitajcem za milijardo dolarjev. "Leta 2017 se je zdelo, da sta ujela idealni trenutek za prodajo. Danes sicer ne bi upali trditi, da čas ni bil dober, a ko pogledamo, kako se gibljejo delnice uspešnih razvijalcev iger, kar Outfit7 nedvomno je, ugotovimo, da se je vrednost v številnih primerih za nekajkrat povečala. Ob tem se ne moremo znebiti občutka, da bi zakonca Login danes za podjetje iztržila več. Kar pa seveda ne pomeni, da so lastniki storili napako. To lahko prepoznamo kot še en primer, kako težko je ujeti pravi trenutek za prodajo, pa naj gre za delnice malega vlagatelja na borzi ali za izstop iz lastništva uspešnih ustanoviteljev," nam je povedal Jure Ugovšek, urednik edicije 100 najbogatejših Slovencev.

Jure Ugovšek: Bogataši vse manj skrivajo svoje premoženje

Ali bogataši zelo skrivajo svoje premoženje, sploh ker so davki v Sloveniji visoki?
Ob pripravi lestvice smo dobili občutek, da je tega vse manj. Pri nekaterih, ki so v preteklosti poslovne poteze vlekli iz držav, ki veljajo za davčne oaze, opažamo ustanovitev slovenskih podjetij, katerih lastniki so iste osebe, ki so znova postale rezidenti Slovenije.

Kakšni so odzivi tistih, ki jih uvrstite na lestvico? So kakšne pritožbe, da ste premoženje narobe ocenili?
Letos je bilo relativno malo odzivov na naše ocene. V nekaterih primerih so nam z argumenti podkrepljeno pojasnili, da je previdnost pri oceni zaradi poslabšanja poslovnega okolja nepotrebna, zato smo se odločili oceno izboljšati.

Kam sta zakonca Login naložila denar od kupnine, ki sta jo prejela pri prodaji podjetja Outfit 7?
Kot pri številnih drugih, ki so podjetje uspešno prodali, smo tudi pri zakoncih Login sled za premoženjem izgubili. Ustanovila sta fundacijo, prek katere podpirata do okolja prijazne projekte, a kot razumemo, ti niso namenjeni plemenitenju premoženja. Podobno kot še nekaj preostalih nekdanjih lastnikov Outfit7 pa tudi člane družine Login najdemo v nekaterih slovenskih nepremičninskih zgodbah.

Lani ste poudarili, da je na seznamu najbogatejših Slovencev vedno več ustanoviteljev garažnih podjetij. Kako je letos?
Podobno. Opažamo, da na vrata lestvice trkajo številni lastniki tako imenovanih garažnih podjetij. Ob športnih asih in podjetniških zvezdah lestvico lahko vse bolj prepoznavamo kot seznam slovenskega uspeha.

Kako, da med 100 najbogatejših Slovencev ni Luke Dončića?

Za zdaj je na lestvici najpremožnejših mladih milijonarjev z ocenjenim premoženjem 16,5 milijona evrov. Ga pa prihodnje leto zaradi 10,2 milijona dolarjev bruto letne plače in sponzorske pogodbe z Nikejem pričakujemo na lestvici 100 najbogatejših Slovencev.

Damian Merlak najbogatejši milenijec
Pri reviji Manager še skrivajo, kdo so letos najbogatejši Slovenci, a večjih sprememb na vrhu ni pričakovati. Slovenija zagotovo milijarderja še nima. Spomnimo: lani sta bila za zakoncema Login (689 milijonov evrov) Sandi Češko in Livija Dolanc (296 milijonov evrov), na tretje mesto pa se je uvrstil Marko Pistotnik (210 milijonov evrov). Med deseterico se je učvrstil Damian Merlak, ki je vodilni na lestvici najbogatejših milenijcev (osebe, rojene po letu 1981). Ta lestvica je danes že objavljena, prvo deseterico si lahko ogledate spodaj. 34-letni Merlak, ki živi na Malti, je z Nejcem Kodričem leta 2011 ustanovil Bitstamp, borzo za trgovanje s kriptovalutami. Pred dvema letoma sta Bitstamp prodala, natančna kupnina je ostala skrivnost, je pa Merlak, ki je lani med drugim postal lastnik več bohinjskih nepremičnin, razkril, kako je razpršil svoje premoženje.

Pri nekaterih opazna ljubezen do dirkanja
"Damian Merlak je eden redkih na lestvici, ki je z nami delil do podrobnosti razdelan portfelj naložb. Razkriva, da ima dobri dve leti po prodaji tretjinskega deleža Bitstampa 57 milijonov evrov naloženih v delnicah (oziroma izvedenih finančnih instrumentih, vezanih nanje), za 17,5 milijona evrov nepremičnin, 31,5 milijona evrov v skladih tveganega kapitala oziroma lastnih podjetjih, 13,6 milijona evrov v bitcoinu ter 28,2 milijona evrov v dolžniških vrednostnih papirjih," je povedal Ugovšek (podatki so z začetka novembra), ki opaža, da večini slovenskih milijonarjev denar sam po sebi ne pomeni toliko, ampak so v ozadju drugi motivi. "Večina premožnih pravi, da jih žene želja po podjetniškem dokazovanju in da so zaslužki pri tem drugotnega pomena. Radi poudarjajo, da kljub ustvarjenemu ne posegajo po prestižu. Smo pa pri nekaterih zaznali ljubezen do avtomobilov, tudi takšnih, s katerimi se vozijo po nam bližnjih dirkališčih."

Premoženje športnikov je težko oceniti
Tokrat so na lestvici opazni tudi slovenski športniki, predvsem tisti, ki blestijo v Severni Ameriki. Kako težko je bilo oceniti njihovo premoženje? Luka Dončić je na primer pred slabim letom dni podpisal pogodbo z blagovno znamko Air Jordan, a višina pogodbe ni znana. "Res je, ocenjevanja premoženja športnikov smo se nekaj let otepali, saj nismo razvozlali dilem, povezanih z davki, stroški agentov, zavarovanj, osebne porabe … Pri podjetjih je preprosteje, saj po uveljavljenih metodah vrednotenja ocenimo, kakšna je vrednost posameznika, kakšne so dividende, in to na koncu pripišemo lastniku. Pri športnikih je drugače. Poleg plače je najbolj trdna postavka davčno breme, ki denimo pri športnikih v Kaliforniji (to velja za Anžeta Kopitarja, ki igra za moštvo Los Angeles Kings) skupaj znaša približno 50 odstotkov. Osebna poraba je velika neznanka, smo pa na podlagi vtisa, ki ga slovenski športniki dajejo v javnosti, sklepali, da so med tistimi, ki porabijo manj."

Dončića letos ni med sto, je pa na lestvici milenijcev
"Na podlagi pogovorov s poznavalci življenjskega sloga profesionalnih športnikov v ZDA in študiranja ameriške davčne zakonodaje smo razdelali formulo, s katero premoženje ocenjujemo kot bruto plačo, znižano za ocenjene davke ter normirane stroške in osebno porabo. Morebitni donos, ustvarjen z naložbami, zanemarjamo, saj imamo o plemenitenju premoženja premalo informacij. To je tudi razlog, da našo oceno označujemo za konservativno. Je pa res, da je na strani prihodkov nekaj manj otipljivih podatkov, kot je sama bruto plača, denimo sponzorske pogodbe. Pri tem smo se prisiljeni zanašati na vire ameriških športnih novinarjev," še dodaja Ugovšek. Na lestvici stotih najbogatejših Slovencev je najvišje Goran Dragić z ocenjenimi 51,4 milijona evrov premoženja, kar ga uvršča na 33. mesto. Anže Kopitar je s 31,5 milijona evrov na 53. mestu. Luke Dončića s 16,5 milijona evrov premoženja na absolutni lestvici ni, je pa na 13. mestu lestvice milenijcev.


NAJBOGATEJŠI MILENIJCIdružbaOcena premoženja 2020 (v mio. EUR)uvrstitev na absolutni lestvici
1.Damian MERLAKBitstamp1485.
2.Nejc KODRIČBitstamp10712.
3.Tadej MIKLIČOutfit 752,731.
4.Matej ROMIHOutfit 752,731.
5.Goran DRAGIĆMiami Heat51,433.
6.Črt CENCELJInel33,222. *
7.Anže KOPITARLA Kings31,553.
8.Marko ŠTAMCAROutfit 726,472.
9.Franc GREGORČIČG4Group20,115. *
9.Gašper GREGORČIČG4 Group20,115. *

* - gre za družinska podjetja oziroma otroke, ki imajo delež v podjetjih staršev, razvrstitev na lestvici 100 najbogatejših pa je navedena za celo družino.

Na svetu skoraj 52 milijonov milijonarjev
Pri reviji Manager sicer priznavajo, da so imeli pri športnih zvezdnikih z uspešnimi karierami v Evropi več težav, saj podatki o dohodkih niso tako zanesljivi, prav tako še niso razvozlali vprašanja obdavčitve. Jan Oblak bi skoraj gotovo spadal v druščino mladih milijonarjev, verjetno tudi Samir Handanović, Josip Iličić, Kevin Kampl ... V prihodnjih izvedbah bodo to pomanjkljivost odpravili. Za konec se ozrimo še po svetu. Najbogatejši Zemljan je prvi mož Amazona Jeff Bezos. Avgusta je njegovo premoženje, ki je zelo vezano na gibanje Amazonovih delnic (samo letos so se podražile za 70 odstotkov), preseglo celo 200 milijard dolarjev, trenutno pa je Bezos "težak" okrog 190 milijard. Leta 1999, ko se je "pikakom mrzlica" bližala vrhuncu in so Microsoftove delnice strmo naraščale, je premoženje Billa Gatesa preseglo 100 milijard dolarjev, kar bi danes (z upoštevanjem inflacije) pomenilo 158 milijard dolarjev. Po vsem svetu je bilo konec lanskega leta 51,9 milijona milijonarjev, največ v ZDA. Več v spodnji tabeli.

Država

Število milijonarjev (Vir: Credit Suisse)
ZDA20,215 milijona
Kitajska5,788
Japonska3,322
Velika Britanija2,357
Francija2,169
Nemčija2,163
Kanada1,452
Avstralija1,420
Švica0,884
Nizozemska0,852