Sam odmik prenosa terjatev na slabo banko, kot je zatrdil Medja, ne vpliva na tekoče poslovanje. Foto: MMC RTV SLO
Sam odmik prenosa terjatev na slabo banko, kot je zatrdil Medja, ne vpliva na tekoče poslovanje. Foto: MMC RTV SLO

Banke lahko saniramo sami, je Medja zatrdil v pogovoru za TV Slovenija. In če bo vendarle to prevzela trojka, kaj bi to pomenilo za varčevalce: "Prezgodaj je ugibati, kakšni bi lahko bili ukrepi. Dobro veste, da Evropska komisija vsak tak primer, ki se ji zgodi, rešuje drugače. Sproti se uči in sproti postavlja pravila," je dejal.

Sam odmik prenosa terjatev na slabo banko, kot je zatrdil, ne vpliva na tekoče poslovanje. NLB je sicer prvi v vrsti za čiščenje bilanc s prenosom brezupnih terjatev na slabo banko, za dokapitalizacijo pa bi bilo po predvidevanjih potrebnih več kot 400 ali 500 milijonov. Dokler ukrepov ni, pa banki počasi še raste obseg slabih posojil - dosega 30 odstotkov.

Največja slovenska banka je sicer samo do junija letos pridelala za 90 milijonov evrov izgube, zato mora zdaj prodajati lastnino in odpuščati - letos se bodo poslovili od 228 zaposlenih -, dve tretjini tega bodo upokojitve, v letu ali dveh pa naj bi imeli 20 odstotkov manj zaposlenih.

Evropska komisija od NLB-ja pričakuje krčenje
Evropska komisija od banke, ki jo je država večkrat dokapitalizirala, pričakuje krčenje. Umaknili so se iz Nemčije, umikajo se iz lizinške dejavnosti, prodajajo. Eden izmed pogojev, da obvelja junija sklenjena pogodba o prodaji Mercatorja, je podaljšanje Mercatorjevih dolgov do konca leta. "Banke izjemno hitro sodelujemo pri tem in tudi napredujemo, tako da projekt, ki je precej obsežen, ne bo povzročal težav," meni Medja.

Končuje pa se sodelovanje z agencijo Korn Ferry, ki ji je NLB plačal kar skoraj 700.000 evrov za iskanje vodilnih in je Medjo skoraj spodnesla. Kako dolgo bo še vodil NLB, ne ve. "To boste morali pa vprašati koga drugega. Ne manjka tudi sovražnikov, ne manjka tudi tistih, ki jim odrežeš kakšno zadevo ali pa zapreš kakšno pipico, in seveda jih ne bo manjkalo tudi v prihodnjih mesecih," je še povedal.

Celoten pogovor Lidije Pak z Jankom Medjo si lahko ogledate v priloženem videoposnetku.

Pogovor z Jankom Medjo
Pogovor z Jankom Medjo