Janko Medja ostaja na čelu NLB-ja. Foto: BoBo
Janko Medja ostaja na čelu NLB-ja. Foto: BoBo
Janko Medja in France Arhar
Nadzorni svet NLB-ja vodi France Arhar. Foto: BoBo
Medja ostaja

Nadzorni svet, ki ga vodi France Arhar, je sprejel poročilo komisije za revizijo in na podlagi poročila centra notranje revizije, nekdanje predsednice komisije ter ustnega poročanja predsednika uprave Medje in direktorice centra notranje revizije Polone Kurtevski ugotovil, da imenovanje predsednika uprave ni bilo vzročno povezano z najemom kadrovske agencije Korn Ferry International in da za njegovo imenovanje agenciji ni bil plačan nobenega honorarja.

Na podlagi ugotovitev interne revizije nadzorni svet od uprave pričakuje, da bo v sodelovanju z notranjo revizijo in pogodbenimi partnerji odpravila nekatere procesne in organizacijske pomanjkljivosti, ugotovljene v poročilu.

"Nadzorni svet je na podlagi vseh obravnavanih tematik ugotovil, da je za banko v tem trenutku in širših razmerah ključno, da se osredotoči na izvajanje ključnih prioritet izvajanja ukrepov ter v skladu z regulativo na kakovostno delo s strankami in zaposlenimi, na izvedbo nujnega programa prestrukturiranja banke v skladu z dolgoročnimi cilji povratka k dobičkonosnosti in vzdržni uspešnosti," so zapisali.

85,8-milijonska izguba
V prvem polletju je NLB sicer dosegel 35,3 milijona evrov dobička pred rezervacijami. Na rezultat po davkih, ki je bil negativen, v vrednosti 85,8 milijona evrov, pa so vplivale predvsem oblikovane oslabitve in rezervacije ter nižji neto obrestni prihodki.

Skupina NLB je pred rezervacijami dosegla 35,1 milijona evrov dobička, po davkih pa je bil rezultat negativen, v vrednosti 91 milijonov evrov.

Skupina NLB je v letošnjem polletju oblikovala za 144,9 milijona evrov oslabitev in rezervacij, kar je za 13 odstotkov manj kot v istem obdobju lani. Dodatne oslabitve in rezervacije v NLB-ju znašajo 131,6 milijona evrov in so za 20 odstotkov nižje kot v primerjalnem obdobju.

Nižji stroški poslovanja
Na ravni skupine oziroma banke so stroški poslovanja v primerjavi z istim obdobjem lani nižji za 13 odstotkov oziroma 10 odstotkov in so dosegli 161,9 milijona evrov oziroma 102,9 milijona evrov. Stroški dela, ki predstavljajo več kot polovico vseh stroškov, pa so se znižali za 14 odstotkov oziroma za 10 odstotkov, so izpostavili v NLB-ju.

NLB si obeta pozitivne učinke od slabe banke
Uprava NLB-ja je v svojem poročilu sporočila, da banka intenzivno dela na reprogramih finančnih struktur podjetij z zdravimi potenciali. Bistvenih sprememb v obsegu slabih terjatev še ni zaznati, pozitivne učinke pa je pričakovati tudi od prenosa dela slabih terjatev na Družbo za upravljanje terjatev bank (DUTB) oziroma slabo banko.

Od tega je soodvisen znesek dokapitalizacije, ki ga bo NLB potreboval. Banka je namreč sprejela kapitalsko krepitev banke s kombinacijo povečanja kapitala in prenosa dela terjatev na DUTB, so še zapisali.

Uprava je predstavila tudi načrt za obvladovanje, odpravljanje in preprečevanje nastanka tveganj koruptivnih ter drugih protipravnih, neetičnih in škodljivih dejanj. Do junija je pristojnim organom prijavila že 28 sumov škodljivih dejanj, so še navedli v NLB-ju.

Medja ostaja