Če se gospodarske razmere ne bodo bistveno poslabšale, NLB v letu 2015 ne bo potreboval dokapitalizacije, pravi predsednik uprave NLB-ja Janko Medja. Foto: BoBo
Če se gospodarske razmere ne bodo bistveno poslabšale, NLB v letu 2015 ne bo potreboval dokapitalizacije, pravi predsednik uprave NLB-ja Janko Medja. Foto: BoBo
NLB ima 2,8 milijarde evrov slabih posojil. Foto: BoBo

NLB bi lahko dodatna sredstva potreboval, saj se delež slabih posojil tudi po večmilijardni dokapitalizaciji pred slabim letom ni prav nič zmanjšal. Janko Medja je danes odločno zavrnil, da bi NLB v prihodnjem letu potreboval nova davkoplačevalska sredstva. Pri tem sicer dodaja, da dokapitalizacije NLB ne bo potreboval, če se gospodarske razmere ne bodo močno poslabšale.

NLB ima res 2,8 milijarde evrov slabih posojil, vendar gre za bruto vrednost. V neto številki je slabih posojil "le" za 600 milijonov evrov, je za Televizijo Slovenija poročala Vesna Zadravec. Vsa slaba posojila so ustrezno zavarovana, oblikovane so visoke rezervacije, zato Medja zagotavlja, da se bodo ta posojila v prihodnje zmanjševala, ne zviševala.

Od objave obremenitvenih testov pred dvema tednoma, po katerih sta NLB in NKBM padla, se je zvrstilo veliko političnih pozivov, da je upravi bank treba zamenjati. A Medja pravi, da poslovnih razlogov za njegovo menjavo ni, tudi ne za njegov odstop. "Razlogi, da bi jaz kdaj sam ponudil odstop, so morda popolnoma drugje. So v neučinkovitosti institucij v Sloveniji, so v neustreznem obveščanju javnosti, so v lovih na čarovnice in predvsem morda v tem, da se tiste, ki smo prišli prestrukturirat prej zavožene zgodbe, tlači v isti koš s tistimi, ki so te zgodbe pripeljali tja, kjer so bile pred dvema letoma," je dejal.

Do 50.000 evrov za ovajanje
Ob tem je Medja potrdil nagrajevanje uslužbencev zaradi ovajanja kolegov. Za opozorila na nepravilnosti lahko tako dobijo tudi do 50.000 evrov sicer državnega denarja. Gre za nov ukrep, je dejal Medja, nagrado pa dobi uslužbenec le, če se izkaže, da gre res za nepravilnost in je bil pri tem NLB oškodovan.

Gre za mednarodno uveljavljen ukrep, ki se je izkazal za zelo dober v številnih podjetjih, pravi Medja. Ne zdi pa se mu sporno, da nagrajuje z državnim denarjem, saj nagradi le takrat, kadar je to upravičeno, je še povedal Medja.