Medja vodi NLB dva meseca. Foto: BoBo
Medja vodi NLB dva meseca. Foto: BoBo

Za časnik Delo je Medja dejal, da v upravi verjamejo, da se da glede dokapitalizacije nekaj narediti, če je država lahko izdala uspešno obveznico, če ima relativno povprečno zadolženost in če potrebujejo relativno malo kapitala v primerjavi z drugimi evropskimi državami.

Medja je poudaril, da je zanj pomembno, kdo je lastnik banke z vidika stroke. Spoštovati mora korporativno upravljanje in okolje, v katerem banka posluje, je dejal. Spoštovati mora slovensko gospodarstvo in družbo, slovensko politiko, državo, zakonodajo, fiskalno ureditev in tako naprej.

Država mora znati zagotoviti nacionalni interes kot največji igralec na tem trgu, meni Medja. Nacionalni interes po njegovem mnenju pa je, da ta banka ostane dejaven, trden steber, del infrastrukture za podporo gospodarstvu na načine, ki niso nujno povezani z lastništvom. To uspeva v marsikateri drugi državi, je opozoril Medja.

Šušteršič: Mogoč črn scenarij za NLB
Minister za finance Janez Šušteršič je prejšnji teden sicer opozoril na mogoč črn scenarij za NLB. To bi se zgodilo, če bi padel t. i. zakon o slabi banki in bi se razmere v banki še slabšale. Kot je tudi dejal, bi se lahko v skrajnem primeru in v skladu z novelo zakona o bančništvu zgodil tudi prenos vlog iz skrčenega NLB-ja v kakšno drugo banko.

Na to je Medja v intervjuju odgovoril, da je za stabilnost bančnega sistema popolnoma pravilno, da so v zakonodaji varovalke, da se vsi počutimo varnejše. "Če pa nekdo v Sloveniji v tem trenutku računa še, da bo moral iti v take ukrepe - poleg tega, da je bil v NLB-ju zamenjan nadzorni svet, uprava, da nekdo namerava izvesti ukrepe za čiščenje bilance, da ima vodstvo banke, ki mu zaupa, ker ga je ravnokar nastavil -, bom rahlo presenečen," je dejal Medja.

Medja sicer dopušča, da regulator odloči, da tisto, kar je bilo narejeno, ni dovolj. "Lahko da bom pač imel smolo po treh mesecih. Zagotovo pa po treh mesecih ni pričakovati, da bomo že lahko preobrnili vso zadevo," je še dodal predsednik uprave NLB-ja, ki banko vodi dva meseca.

Kot je dejal, ga je v tem času presenetilo nekaj negativnih stvari, nekaj virov izgub ali pa prihodnjih rezervacij in slabitev. Presenetilo ga je nekaj stvari, ki jih moraš narediti, da pošteno prikažeš stanje v bilancah, je dejal in dodal, da ga je pa po drugi strani zelo pozitivno presenetilo, da zaposleni v banki izražajo zelo veliko željo, da bi naredili nekaj boljšega.