Delavce se odpušča, svetovalce pa drago plačuje. Foto: BoBo
Delavce se odpušča, svetovalce pa drago plačuje. Foto: BoBo
false
Alpina posluje pozitivno, poudarja vodstvo. Do konca leta pa bo delo izgubilo do 55 zaposlenih. Foto: BoBo

Alpina sicer po zagotovilih vodstva posluje pozitivno, odpuščanja pa so del pred pol leta napovedanega programa prestrukturiranja. V oči pa bode to, da Alpina po eni strani odpušča, po drugi pa drago plačuje tuje svetovalce, ki podjetju za 60.000 evrov na mesec svetujejo, kako se prestrukturirati, potem ko je lastnica postala Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB).

Lokalna skupnost je ob vsem tem ogorčena, sestavili so posebno skupino, v kateri sta tudi nekdanja direktorja Alpine Bojan Starman in Martin Kopač.

V Alpini je skupno zaposlenih 1.553 ljudi, v Žireh 355 in do konca leta jih bo tam delo izgubilo do 55.

"Zmanjšanje števila zaposlenih bo potekalo v različnih oddelkih oziroma v teh naših organizacijskih enotah, povezano pa je v bistvu z zmanjšanjem obsega dela v teh posameznih enotah," je dejala direktorica Alpine Barbara Vtič Vraničar.

Kaj bo s proizvodnjo v Žireh?
Alpina je sicer finančno stabilna, ima odličen razvoj, a po besedah direktorice se v preteklosti ni pravočasno odzvala na zmanjšanje prodaje. Zdaj bodo uvedli drugačno organizacijo dela, proizvodnjo v Romuniji bodo preselili v Bosno in Hercegovino, kaj bo s proizvodnjo v Žireh, se še niso odločili.

"Vse to, kar se v preteklih letih nekako ni sproti izvajalo, se je kumuliralo zdaj in enkrat je pač te spremembe treba narediti," je dejala direktorica. A v lokalni skupnosti so te poteze uprave, ki jo je postavil DUTB, sprožile val ogorčenja. Predvsem najem šestih zunanjih svetovalcev, ki Alpino stanejo kar 60.000 evrov na mesec.

"Zaskrbljeni smo že kar nekaj časa, od takrat, ko je Alpina prešla na DUTB, smo čakali na rezultate teh silnih svetovalcev in rezultati so slabi," je dejal župan občine Žiri Janez Žakelj.

"Svetovalci nam pomagajo"
"Svetovalci Alpine nam tako pomagajo pri pripravi programa prestrukturiranja, preprosto zato, ker pač kadrovska struktura Alpine doslej ni bila ustrezna, da bi lahko sami vse te zadeve izpeljali," pa odgovarja direktorica. A zahteve lokalne skupnosti so: pogodba s svetovalnim podjetjem Admentam se mora prekiniti, program prestrukturiranja je zgrešen, zato mora vodenje Alpine prevzeti nekdo drug.

"To je naš pogoj, imamo tudi svoje videnje rešitve tako, da ne bomo samo kritizirali," je še dejal Žakelj. Kakšen je ta predlog, še ne razkrivajo, saj ga bodo najprej predstavili državnemu sekretarju Metodu Dragonji in vodstvu DUTB-ja.

Alpina bo odpuščala
Alpina bo odpuščala