Meh očitke sindikatov zavrača. Foto: MMC RTV SLO
Meh očitke sindikatov zavrača. Foto: MMC RTV SLO
Branko Sevčnikar
Branko Sevčnikar za zdaj ne govori o stavki v TEŠ-u, omenja pa stavko celotnega elektrogospodarstva. Foto: MMC RTV SLO

Zato so imeli dodatna pogajanja s to francosko družbo. Kot kaže, bodo uspeli vsaj en del pogodbene cene izločiti iz eskalacije, je pojasnil. Dodal je, da v poročilu ni nedvoumno navedeno stališče do vodenja projekta z vidika skrbnosti vestnega in poštenega gospodarstvenika, a bo to storjeno do konca meseca. Povedal je še, da je projekt v taki fazi, da ga je nesmiselno ustavljati, škoda, ki bi nastala v primeru ustavitve projekta, pa je ocenjena na dve milijardi evrov. Ta znesek vključujen stroške Alstromu, stroške razžvepljevalne naprave, stroške zaradi odobrenih posojil, upoštevani pa so tudi stroški predčasnega zapiranja Premogovnika Velenje.

"Stavka v TEŠ-u trenutnu ni v igri," je dejal Sevčnikar, ampak je treba najprej "dati vse argumente na mizo, z ene in druge strani, potem bomo videli, kaj se bo zgodilo," je pred sestankom stavkovnega odbora povedal predsednik sindikata v TEŠ-u Branko Sevčnikar. Ugotoviti je namreč treba, ali so očitki o nepravilnostih pri projektu šestega bloka upravičene ali ne, je dodal.

Sindikat Rotnika (še) podpira
Direktor TEŠ-a Uroš Rotnik še uživa podporo sindikata, medtem ko Borut Meh te podpore nima, zato bodo zahtevali njegov odstop. "Če se nadzorni svet ne bo odzval, potem gremo naprej," je dejal Sevčnikar, ki sicer zatrjuje, da se sindikat o stavki v TEŠ-u ni pogovarjal, da pa "je v igri stavka v celotnem sistemu elektrogospodarstva, v celotni proizvodnji in distribuciji".

Sindikati in sveti delavcev skupine HSE so sicer Meha k odstopu pozvali že v četrtek. Očitajo mu, da je s svojim ravnanjem povzročil nepopravljivo škodo posameznim družbam, holdingu in državi, poleg tega pa naj bi potvarjal tudi nekatere informacije o poteku gradnje TEŠ-a.

Dobiček HSE-ja investicijski potencial za TEŠ
Meh se je dotaknil tudi poslovanja HSE-ja. Dejal je, da je skupina v prvem letošnjem polletju prodala 7,6 teravatnih ur električne energije, kar je 22,8 odstotka več od načrtovane, skupina pa je s tem ustvarila več kot 40 milijonov čistega dobička. Dobiček je po Mehovem mnenju v veliki meri investicijski potencial, ki ga uporabljajo tudi za TEŠ. HSE je v projekt vložil 122 milijonov evrov v obliki dokapitalizacije in 50 milijonov evrov najetih posojil.