Carlos Slim želi preko avstrijskega Telekoma prodreti na evropsko tržišče. Foto: EPA
Carlos Slim želi preko avstrijskega Telekoma prodreti na evropsko tržišče. Foto: EPA

America Movil, ki je v pretežni lasti enega najbogatejših zemljanov, mehiškega magnata libanonskega rodu Carlosa Slima, je ponudbo objavil v skladu z delničarskim sporazumom, ki ga je aprila prek svoje hčerinske družbe Carso Telecom sklenil z avstrijskim podjetjem Österreichische Industrieholding (ÖIAG).

America Movil tako nadzoruje 26,8-odstotni delež v avstrijskem Telekomu, avstrijska država prek državnega podjetja ÖIAG pa 28,4-odstotni delež.

Mehiško podjetje namerava s tem okrepiti svoj položaj v Evropi, potem ko mu lani ni uspelo izpeljati sovražnega prevzema nizozemskega operaterja KPN-ja.

Predvidena tudi dokapitalizacija Telekoma
America Movil in ÖIAG sta se v delničarskem sporazumu dogovorila, da bosta v primeru uspešnosti prevzemne ponudbe in transakcije, ki bi jo odobrila skupščina Telekoma Austria, podprla dokapitalizacijo avstrijskega Telekoma v višini ene milijarde evrov.

Z dokapitalizacijo bo predvidoma omogočeno nadaljevanje naložb v infrastrukturo, raziskave in razvoj, nove proizvode in storitve. Obenem bo podjetje lažje izkoristilo naložbene priložnosti v državah, v katerih že deluje, in drugih državah v srednji in vzhodni Evropi.

Omemba naložbenih priložnosti je zanimiva tudi za Slovenijo. Drugi največji slovenski mobilni operater Simobil, ki je v lasti Telekoma Austria, se namreč že dlje časa zanima za prevzem kakšnega tekmeca na slovenskem trgu, po možnosti takšnega s fiksno infrastrukturo. Marca lani sta se med tarčami omenjala T-2 in Tušmobil.