Z uspešno sanacijo Steklarne Hrastnik, ki jo je prevzel leta 2010, si je Andrej Božič priboril naziv menedžer leta 2016. Foto: BoBo
Z uspešno sanacijo Steklarne Hrastnik, ki jo je prevzel leta 2010, si je Andrej Božič priboril naziv menedžer leta 2016. Foto: BoBo

To je bil socialni projekt, varovanje delovnih mest. Še vedno je. Še vedno se bojujemo za manj profitabilne divizije, še vedno delamo spremembe, še vedno imamo veliko projektov.

Andrej Božič
Steklarna Hrastnik
Steklarna Hrastnik z več kot 150-letno tradicijo 95 odstotkov prodaje ustvari v tujini. Foto: BoBo/Srdjan Živulović
false
Lani so v vse tri glavne programe, in sicer embalažno steklo, namizno steklo ter steklo za razsvetljavo vložili 5,7 milijona evrov. Foto: BoBo

Steklarna Hrastnik, nekdanji finančni bolnik z bilančno izgubo 4,4 milijona evrov, je postala uspešno izvozno usmerjeno podjetje, ki je lani ustvarilo več kot 55 milijonov evrov prihodkov. V poslovnem letu 2014—15 so za izviren model prestrukturiranja prejeli tudi evropsko poslovno nagrado European Business Award.

Ob imenovanju za menedžerja leta 2016 na menedžerskem kongresu v Portorožu je Andrej Božič, generalni direktor Steklarne Hrastnik, dejal, sta bila konsenz in zaupanje vseh deležnikov ključna za preobrat v podjetju. Za uspeh ni bilo treba odpuščati zaposlenih, zato je njihov primer po njegovih besedah lahko odlična spodbuda vsem tistim z vizijo, da zagrizejo tudi v takšne projekte, ki bi se morda marsikomu zdeli nemogoči, so zapisali pri Združenju Manager.

Največjo težavo ob prevzemanju steklarne leta 2010 je poleg večmilijonske izgube predstavljala demotiviranost 750 zaposlenih, je izpostavil Božič. Sanacijo je po njegovih besedah gradil na ohranitvi delovnih mest, saj je steklarna pomemben zaposlovalec v Zasavju, svoje pa so prispevali tudi zaposleni z visoko ravnjo znanja in predanosti podjetju. Pričakovanja, da bo ohranjanje delovnih mest za vsako ceno podaljšalo okrevanje podjetja, pa je že po dobrem letu postavil na laž.
.

Do menedžerk prijazno podjetje 2016
Podelili so tudi priznanje do mnedžerk prijazno podjetje, ki ga je za leto 2016 dobil OMV Slovenija. Od 71 zaposlenih v OMV Slovenija, ki jo od februarja lani vodi generalna direktorica Vanja Lombar, je namreč 61 odstotkov žensk. Menedžerke zastopajo polovico vodstvene strukture, poleg poslovodstva tudi področja financ, računovodstva, davščin, trgovinskega ter gostinskega poslovanja, je izbiro utemeljilo Združenje Manager.

.
Nagrada kot spodbuda za naprej
"To je bil socialni projekt, varovanje delovnih mest. Še vedno je. Še vedno se bojujemo za manj profitabilne divizije, še vedno delamo spremembe, še vedno imamo veliko projektov," je poudaril Božič, ki mu nagrada predstavlja spodbudo in odgovornost za nadaljnje delo.

Steklarna Hrastnik z več kot 150-letno tradicijo 95 odstotkov prodaje ustvari v tujini, in sicer večinoma v Nemčiji, na Poljskem, Češkem, Izraelu, Iranu ter Sloveniji, kjer dosegajo kar od 20- do 30-odstotni tržni delež pri programu namiznega stekla.

Lani so v vse tri glavne programe, in sicer embalažno steklo, namizno steklo ter steklo za razsvetljavo vložili 5,7 milijona evrov. Glavna pridobitev je nov, tri milijone evrov vreden stroj za proizvodnjo steklenic posebnih oblik in parfumskih stekleničk, s katerim so vstopili v nov tržni segment. V posodobitev in ekonomsko učinkovitost so v zadnjih šestih letih vložili 36 milijonov evrov.

Za tretjino višje plače
Dodana vrednost na zaposlenega je v Steklarni Hrastnik lani presegla 42.000 evrov, kar je za 49 odstotkov več kot pred štirimi leti in za 22 odstotkov nad povprečjem panoge. Lani se je število zaposlenih povečalo za štiri odstotke, na 762.

V utemeljitvi priznanja so poudarili tudi, da vodstvo podjetja uspešno sanacijo nagrajuje z višjimi osnovnimi plačami, sistemom bonusov, napredovanji na delovnem mestu in nagradami za inovativnost. Plače zaposlenih so namreč za tretjino višje kot v letu 2010, ko je Božič prevzel vodenje steklarne, v zadnjih treh letih pa so razvili 66 novih produktov.

To je bil socialni projekt, varovanje delovnih mest. Še vedno je. Še vedno se bojujemo za manj profitabilne divizije, še vedno delamo spremembe, še vedno imamo veliko projektov.

Andrej Božič
Andrej Božič manager leta
Andrej Božič manager leta