Bodo na mesta nadzornikov sedli kandidati, ki naj bi jih predlagal AUKN? Foto: BoBo
Bodo na mesta nadzornikov sedli kandidati, ki naj bi jih predlagal AUKN? Foto: BoBo
Na AUKN-ju zatrjujejo, da bančnikov za zamenjavo niso predlagali. Foto: MMC RTV SLO
Menjave v NLB-ju

Agencija za upravljanje kapitalskih naložb RS (AUKN) je, kot je sporočila v ponedeljek, pretekli petek upravi NLB-ja poslala zahtevo za dopolnitev dnevnega reda skupščine banke, ki bo 27. oktobra.

Predlaga namreč, da delničarji iz nadzornega sveta banke odpokličejo Marka Simonetija, Rasta Ovina, Andreja Baričiča in Stojana Petriča ter na njihovo mesto imenujejo Timoteja Jagriča, Štefana Belingarja, Darinko Miklavčič in Duška Kosa.

"Imenovani kandidati bodo pred težkimi izzivi. Verjamemo, da se jih s svojim soglasjem h kandidaturi zavedajo in so se z njimi pripravljeni soočiti," so zapisali na ministrstvu.

Predlog za zamenjavo nadzornikov je v Luksemburgu komentiral tudi finančni minister Franc Križanič, ki je prav tako dejal, da je bilo "spremembe v nadzornem svetu pričakovati glede na zelo slabe rezultate banke v lanskem letu". Minister, ki sicer opravlja tekoče posle, je pojasnil tudi, da še ni videl, koga je predlagala agencija, a dodal, da bi v primeru sprememb pričakoval, da bodo novi nadzorniki "kredibilne in ugledne osebe iz našega prostora".

Agencija odločitev za zamenjavo nadzornikov sicer pojasnjuje s tem, da mora banka način poslovanja prilagoditi zahtevnejšim razmeram. Verjame, da bodo z zamenjavo nadzornikov predvsem zagotovili ustrezno podporo prestrukturiranju banke.

Odziv AUKN-ja:
AUKN, kar je tudi njegova pristojnost, skrbi za tako sestavo nadzornih svetov, ki bodo zagotavljali kakovostni nadzor in bodo heterogeno sestavljeni, ter da bodo člani poleg zakonskih izpolnjevali še ustrezna predpisana merila. Bančnikov za zamenjavo ni AUKN predlagal, je pa obstoječi NS želel okrepiti tudi s spletom poslovnih znanj in izkušenj, tako s področja financ, trženja, prestrukturiranja podjetij kot tudi poznavanja trgov NLB-ja, kar je bilo v obstoječem NS-ju, žal, premalo poudarjeno. Prepričani smo, da bo kombinacija novih znanj in izkušenj pospešila aktivnosti bolj odločnega poslovnega prestrukturiranja banke in pripomogla k ponovni krepitvi tržnega položaja banke.
Presoja AUKN-ja o zamenjavah članov nadzornih svetov, tako z vidika heterogenosti, odsotnosti konfliktov interesov kot kakovosti sestave glede na poslovni model družbe, je povsem avtonomna in strokovna. Zato AUKN ne potrebuje in tudi ne išče mnenj ministrov, še manj politikov ali interesnih skupin. AUKN nima podatkov o političnem ali verskem prepričanju posameznih kandidatov. Pomembno pa je, da zaradi morebitne pripadnosti kandidata kateri izmed strank ne poslabšujejo kakovosti in neodvisnosti nadzora poslovanja. Nadzorniki državnih družb morajo biti neodvisni tako od posameznikov v upravah družb kot tudi od vseh interesnih skupin in morajo delovati v dobro družbe.
AUKN se tudi odločno distancira od medijskih izjav nekaterih odgovornih glede kreditnega krča in povezane menjave nadzornikov zaradi večjega "kreditnega razumevanja NLB-ja". Menimo, da so izrazito populistične in niso v korist banke niti ne njenih zdajšnjih lastnikov kot tudi ne pripomorejo k interesu potencialnih investitorjev.

Banka Slovenije: Menjave sredi mandata so neprimerne
V nadzornem svetu NLB-ja trenutno sedijo kompetentni in strokovno usposobljeni ljudje, je na novinarski konferenci poudarila članica Sveta Banke Slovenije Stanislava Zadravec Caprirolo. "Menjave članov nadzornega sveta sredi mandata ob tem, da delujejo dobro, so blago rečeno popolnoma neprimerne v tem času," je dejala in izrazila prepričanje, da v nadzornem svetu NLB-ja trenutno sedijo kompetentni in strokovno usposobljeni ljudje z različnih področij. Lastniki lahko sicer v skladu z zakonom o gospodarskih družbah menjavajo člane nadzornih svetov po lastni presoji in brez posebne obrazložitve, je dejala, a hkrati opozorila, da morajo lastniki ravnati odgovorno.

Guverner Banke Slovenije Marko Kranjec pa je ob tem dejal, da obrazložitev AUKN-ja ne pove ničesar, zakaj se izvaja zamenjava nadzornikov. "Mi želimo imeti tudi v nadzornem svetu člane, ki dejansko vedo kaj o bankah," je dejal. Ker novih kandidatov ne pozna dovolj, jih ni želel ocenjevati, je pa dejal, da "obstaja nevarnost, da je znanje dejansko premajhno, vsaj pri nekaterih".

V LDS-u za iskanje kandidatov z mednarodnim razpisom
Iz stranke LDS pa so sporočili, da menijo, da banka potrebuje spremembe v strategiji in vodenju, ter predlagajo, da agencija poišče najboljše bančne strokovnjake z mednarodnim razpisom.

"NLB je ravno neustrezno upravljanje, ki se vleče že daljše časovno obdobje, pripeljalo v težak položaj. Priča smo stagnaciji posojilne dejavnosti, namesto prihodkov od dividend pa je država ves čas pod pritiskom nujnosti novih in novih dokapitalizacij," so zapisali v LDS-u in dodali, da slovensko gospodarstvo potrebuje uspešno banko, ki bo sposobna financirati podjetniški sektor in prebivalstvo, zaposlenim nudila kakovostna delovna mesta, lastnikom pa dividende. "Za dosego teh ciljev pa je nujno, da jo vodijo izkušeni ljudje, ki to znajo. Naj si bodo to Slovenci, Evropejci, Azijci ali Američani," so zapisali.

Menjave v NLB-ju