V oddaji Pogledi Slovenije so se soočili slovenski politiki. Foto: MMC RTV SLO
V oddaji Pogledi Slovenije so se soočili slovenski politiki. Foto: MMC RTV SLO
Katarina Kresal Gregorju Golobiču v zvezi s podatki o zaposlovanju v javnem sektorju.

"Mislim, da bomo še enkrat dobili priložnost, ker smo dokazali, da se ne izogibamo nepopularnim ukrepom."

Gregor Golobič

Tajkunov ni več, odkar je nastopila ta vlada. Nismo ustvarjali novih.

Patrick Vlačič

Gospodje nimajo pravega stika z realnostjo, stopnja dekadence je relativno velika.

Branimir Štrukelj
Pogledi Slovenije, 22. 09. 2011

Po torkovem poznem popoldnevu je jasno: slovenske politične stranke vstopajo v predvolilno kampanjo, ki bo izjemno kratka. Nova koalicija, ki bo po predčasnih volitvah prevzela oblast, po vseh predvidevanjih tja do konca leta, se bo naletela na klavrno sliko Slovenije.

Katarina Kresal, Patrick Vlačič, Radovan Žerjav, Karl Erjavec, Gregor Golobič, Gregor Virant, Zvonko Černač, Zmago Jelinčič, Branimir Štrukelj, Milan Utroša in Igor Antauer so bili gostje oddaje Pogledi Slovenije, v kateri so predstavljali koncepte in konkretne korake za izhod Slovenije iz svetovne družbene in gospodarske krize.

"Treba je zarezati tam, kjer ni učinkov"
Poslanec SDS-a Zvonko Černač je prepričan, da so recepti za racionalizacijo v javni upravi znani. "Treba je ustvariti ugodnejše davčno okolje, zagotoviti zmanjšanje javne uprave. Večino od agencij je treba ukiniti, ker od njih ni nobene dodane vrednosti," je dejal. Za primer je navedel, da je upravljanje gospodarskih subjektov, ki so v državni lasti, slabo.

"Treba je zarezati tam, kjer ni učinkov," je prepričan, a dodaja, da je treba tudi spoštovati dogovore. Spomnil je še, da se je število zaposlenih v zadnjih 20 letih samo povečevalo, nič zniževalo.

"Šli smo po liniji najmanjšega odpora"
Podpredsednik SD-ja Patrick Vlačič je pri razpravi o zaposlenih v javnem sektorju spomnil: "Ljudem je treba razložiti, da so javna uprava tudi šolstvo, zdravstvo. To niso samo uradniki." Dodal je, da je treba pri ustanavljanju agencij upoštevati tudi direktive EU-ja.

Igor Antauer iz Združenja delodajalcev Slovenije je poudaril, da se, čeprav se je povečevalo zaposlovanje v javnem sektorju, zaposlovanje v realnem sektorju ni povečevalo, ampak zmanjševalo. "Tu je osnovni problem. Šli smo po liniji najmanjšega odpora in ustanavljali agencije," je dejal. Dodal je še, da je vse to politična debata, nihče pa še ni povedal ničesar konkretnega o zagonu gospodarstva.

Prvak Zaresa Gregor Golobič in predsednica LDS-a Katarina Kresal sta se zapletla okoli števila zaposlenih na ministrstvu za notranje zadeve. Golobič je Kresalovi tako očital: "300 novih policistov ni varčevanje." Kresalova mu je odgovorila, da je število zaposlenih na notranjem ministrstvu od njenega prihoda do odhoda padlo. Dodala je še: "Narobe je govoriti: bomo prišli in zmanjšali število zaposlenih v javni upravi za 20 procentov. To ni tako enostavno."

Golobič: Križanič je vztrajal pri večinskem deležu v NLB-ju
V povezavi z dokapitalizacijo in težavami Nove Ljubljanske banke je Golobič povedal, da je minister za finance Franc Križanič tudi mimo predsednika vlade vztrajal, da mora Slovenija ohraniti večinski delež v NLB-ju. Spomnil je, da je bilo treba tudi v tem mandatu zagroziti z izstopom iz koalicije, če se bodo nadaljevala tajkunska posojila.

Černač je dejal: "Želeli smo pomagati pri NLB-ju, ko smo zahtevali, da se bilance sčistijo, da se izve, kdo je odobraval te 10-milijonske kredite." Dodal je, da ne podpirajo 400-milijonske dokapitalizacije, in poudaril, da brez izčiščenja bilanc in iskanja odgovornih za zgrešene naložbe ne bo ničesar.

Priznal je: "Smo soodgovorni, ker nismo na ustrezen način poskrbeli, da bi se bilance razčistile." Prepričan je, da je rešitev za NLB prav izčiščenje bilanc ter 25-odstotno lastništvo države z eno delnico in dober strateški partner.

"Od opevane državne srebrnine je ostalo malo"
Ob reševanju NLB-ja so spregovorili tudi o političnem kadrovanju. Černač je dejal, da so na NLB-ju kadrovali ljudje iz SD-ja, LDS-a in DeSUS-a. Na to se je odzval prvak DeSUS-a Karl Erjavec, ki je dejal, da v upravnem odboru banke nikoli ni sedel nihče iz DeSUS-a: "Mogoče so sodelovali naši upokojenci, ki so nosili penzije v to banko."

Poudaril je, da je NLB mati vseh tajkunskih zgodb, ki so pokrite z nacionalnim interesom. "Tujci niso smeli imeti vpliva, da je lahko imela vpliv politika," je dejal in dodal, da je treba za NLB čim prej najti strateškega partnerja. Povedal je, da je od opevane državne srebrnine ostalo bore malo.

Kresalova je v povezavi s kadrovanjem omenila SDS-ov "seznam za odstrel", na katerem so po njenem mnenju vsi, ki so naredili kar koli, kar ni všeč SDS-u. "Nobenega dvoma ni, da ne bo prevladala strokovnost, ampak politična pripadnost," je dejala.

Antauer je povedal, da bi morali v normalni, urejeni pravni državi pristojni organi po uradni dolžnosti ukrepati. Kdor koli je dokazano kradel, bi moral biti zaprt, je poudaril.

Datum volitev že prihodnji teden?
Datum predčasnih volitev, če ne bo kakšnega velikega presenečenja, bo znan že v prihodnjem tednu. Slovenci se bomo torej morali po treh letih spet odločiti, komu bomo zaupali upravljanje države.

Slovenija se je po dvajsetih letih znašla v globoki gospodarski in družbeni krizi in kdor koli bo sestavljal novo vlado, bo moral korenito spremeniti delovanje družbe in pognati gospodarski motor. Ob tem bo politika spet trčila ob interesne skupine, hkrati pa se bo morala znajti v nepredvidljivih evropskih okoliščinah. In časa ni dovolj. Kajti pred nami so odločilni meseci za obstoj evra, v Sloveniji pa se stečaji podjetij vrstijo, vedno več bo brezposelnih, investicij ni, denarja v proračunu pa je vse manj ...

Katarina Kresal Gregorju Golobiču v zvezi s podatki o zaposlovanju v javnem sektorju.

"Mislim, da bomo še enkrat dobili priložnost, ker smo dokazali, da se ne izogibamo nepopularnim ukrepom."

Gregor Golobič

Tajkunov ni več, odkar je nastopila ta vlada. Nismo ustvarjali novih.

Patrick Vlačič

Gospodje nimajo pravega stika z realnostjo, stopnja dekadence je relativno velika.

Branimir Štrukelj
Pogledi Slovenije, 22. 09. 2011