Gospodarstvo

Poudarki

  • Konflikt med zakonoma lex Agrokor in lex Mercator
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.7 od 27 glasov Ocenite to novico!
Mercator
"Za zdaj je znano, da Agrokor ne sme namerno izčrpavati slovenskega trgovca, ker je Mercator zaščiten z dogovorom," pravijo na gospodarskem ministrstvu. Foto: BoBo
MercatorAgrokor
Sodišče v primeru ni videlo nevarnosti za javni interes, suverenost ali varnost Republike Slovenije, poroča portal Siol.net. Foto: BoBo
VIDEO
Agrokor je plačilno nesposoben
VIDEO
Agrokor ne bo reševan z M...

Dodaj v

Mercator: Ne prehajamo pod lex Agrokor ali pod vodenje Anteja Ramljaka

Odločitev ljubljanskega okrožnega sodišča
17. julij 2017 ob 07:29,
zadnji poseg: 17. julij 2017 ob 17:43
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

V Mercatorju zanikajo medijsko poročanje, da je ta prešel pod t. i. lex Agrokor in upravljanje izrednega pooblaščenca za vodenje Agrokorja Anteja Ramljaka.

Okrožno sodišče v Ljubljani je po informacijah portala Siol.net v petek ugodilo zahtevi izrednega pooblaščenca za vodenje Agrokorja Anteja Ramljaka. Celoten Mercator tako de facto prehaja pod t. i. lex Agrokor, posebni zakon, namenjen reševanju največje hrvaško prehransko-trgovske verige, ki ga je hrvaška vlada sprejela aprila lani.

S tem je sodišče plačilno nesposobnost Agrokorja, večinskega lastnika Mercatorja, priznalo kot glavni postopek. V praksi to pomeni, da bo imel Ramljak kot izredni upravitelj Agrokorja, ki ga je hrvaška vlada na ta položaj postavila aprila letos, prvo in zadnjo besedo tudi pri odločitvah o premoženju tega hrvaškega koncerna v Sloveniji, piše Siol.net.

Kot dodaja portal, bo Ramljak tako lahko upravljal ali po potrebi prodajal Mercator ali posamezne dele njegovega premoženja, recimo srbsko družbo Mercator-S, kot izredni upravitelj Agrokorja bo rešen pred morebitnim vlaganjem izvršb in drugimi ukrepi za zavarovanje premoženja Mercatorja, ki bi jih lahko vlagali njegovi ali Agrokorjevi upniki na čelu z bankami, imel pa bo tudi neposredni dostop do slovenskega sodišča.

Mercator: To ne drži
Po objavi članka pa so iz Mercatorja sporočili, da se omenjeni sklep Okrožnega sodišča v Ljubljani ne nanaša na Mercator in "ne pomeni nobene spremembe za status in poslovanje Mercatorja", še več, družba ne prehaja pod t. i. lex Agrokor ali pod vodenje ali upravo Anteja Ramljaka. Nanaša se le na Agrokor, d. d., in na njegove na Hrvaškem ustanovljene odvisne družbe. Mercator še naprej vodi uprava na čelu s Tomislavom Čizmičem, so sporočili s službe za odnose z javnostjo.


Sklep priznava insolvenčni postopek nad Agrokorjem in njegovimi hrvaškimi odvisnimi družbami kot glavni postopek nad njimi. Vse te družbe so v sklepu tudi navedene, med njimi pa ni Mercatorja - ne v sklepu zagrebških sodišč ne v sklepu Okrožnega sodišča v Ljubljani. "Tako ni nikakršne osnove za sklepanje, da gospod Ante Ramljak ali kdor koli drug posega v Mercatorjevo poslovanje."


Možnost izčrpavanja

To, da celoten Mercator prehaja pod lex Agrokor, daje Agrokorju oz. Ramljaku po ugotovitvah portala tudi proste roke pri morebitnem izčrpavanju Mercatorja. Še posebej zdaj, ko niti poletna turistična sezona zaradi vedno večje tuje konkurence ne bo mogla rešiti Agrokorjeve trgovske verige Konzum. Prav operacija reševanja Konzuma v BiH-u bi bila lahko eden izmed ključnih razlogov, da se je Ramljak obrnil na sodišče v Ljubljani.

Ramljak je po četrtkovem srečanju z dobavitelji v Sarajevu napovedal, da bodo do 1. septembra sklenili ločitev Agrokorjevih trgovskih verig Konzum in Mercator v BiH-u. Pojasnil je, da gre v primeru ločitve Mercatorja od Konzuma v BiH-u za vrnitev na izhodiščno stanje iz leta 2013, preden je Agrokor prevzel Mercator in nato njegovo blagovno znamko v BiH-u nadomestil s Konzumovo. Mercator bi dobil nazaj 83 trgovin, ki so jih v tej državi zamenjale Konzumove.

V preteklih tednih je Ramljak pogosto hodil v Sarajevo, saj se je kriza Agrokorja najbolj izrazila v BiH-u. V sredo je v Zagrebu izjavil, da je bila storjena napaka, ko so Mercatorjevo blagovno znamko v tej državi zamenjali s Konzumom.

Zoper sklep ljubljanskega okrožnega sodišča se je po navedbah Siola do konca meseca še mogoče pritožiti. Ramljaka oziroma Agrokor v zadevi zastopa Odvetniška družba Rojs, Peljhan, Prelesnik & Partnerji, ki je hrvaški koncern zastopala že v času prevzemanja Mercatorja.

Pravna dilema: t. i. lex Mercator
S tem se odpira pravna dilema uporabnosti t. i. zakona lex Mercator. Ta slovenski vladi daje možnost, da v družbi z več kot 6.000 zaposlenimi imenuje izrednega pooblaščenca. V Mercator je že imenovala Gregorja Planteua, ki mora družbo ščititi pred večinskim lastnikom. Kaj lahko stori v tem primeru in ali lahko nasprotuje odločitvam Ramljaka?

Ministrstvo: Ramljak ne more upravljati premoženja
Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo se bo uradno odzvalo v torek, so danes sporočili z ministrstva in dodali, da sklep sodišča še ni objavljen. Navedli pa so, da odločitev sodišča in zakon o pogojih za imenovanje izredne uprave v podjetja sistemskega pomena (t. i. lex Mercator) nista neposredno povezana. "Za zdaj je znano, da Agrokor ne sme namerno izčrpavati slovenskega trgovca, ker je Mercator zaščiten z dogovorom," so navedli.

Dodatno so zapisali, da premoženje Agrokorja v družbi Mercator predstavljajo zgolj delnice v njegovi lasti in da Ramljak ne more upravljati in sprejemati odločitev glede premoženja, lahko pa poda mnenje skupščini, ki je zadolžena za tovrstne odločitve.

Sklep sodišča po navedbah ministrstva ne vpliva na položaj uprave, tako tudi izredni član uprave Gregor Planteu, imenovanje katerega je predlagala vlada, ostaja na svojem položaju.

Agrokor: Okrepitev ravni zaščite Mercatorja
Tudi v Agrokorju so pojasnili, da odločba ljubljanskega okrožnega sodišča ne bo v ničemer spremenila upravljanja v Mercatorju, prav tako ne prinaša novih pravic in pooblastil izrednega upravitelja Ramljaka v odnosu do Mercatorja.

"Edina sprememba, ki izhaja iz odločbe, je okrepitev ravni zaščite Mercatorja, saj ščiti družbo pred morebitnimi poskusi upnikov, da bi si svoje terjatve poplačali iz Agrokorjevega deleža v Mercatorju," so navedli v Agrokorju.

Poudarili so tudi, da odločba nikakor ne bo vplivala na izvajanje zakona o pogojih za imenovanje izrednega člana uprave v podjetjih sistemskega pomena za Slovenijo, na podlagi katerega je bil v upravo Mercatorja na predlog vlade imenovan Planteu, ki nadzoruje poslovanje z Agrokorjem.

Al. Ma., T. H.
Prijavi napako
Komentarji
igor555
# 17.07.2017 ob 07:59
Da bo izčrpal Mercartor? OK, saj je njihov. Stres bo, ko se bo lotil izčrpavanja slovenske živilsko predelovalne industrije.
krecco
# 17.07.2017 ob 07:50
To dobis ce se s Hrvati petljas.
bud00
# 17.07.2017 ob 08:19
Kakšno izčrpavanje? Saj je to navadna privatna firma. Izčrpavanje je kvečjemu NLB.
amigo
# 17.07.2017 ob 08:27
Sodišče v primeru ni videlo nevarnosti za javni interes, suverenost ali varnost Republike Slovenije, poroča portal Siol.net.

Čestitam slovenskim sodnikom, saj iz dneva v dan dokazujejo svojo nesposobnost in neznanje.
miranpohar138
# 17.07.2017 ob 08:38
Ko smo se pripravljali na referendum o odcepitvi, mi je 98 let star kmet rekel naslednje, citiram: Slovenci smo slab gospodar in zelo dober hlapec. In bognedaj spustiti hlapca v gospodarjevo špajzo (shrambo), ker bo vse prigarano zginilo čez noč. In točno to se je zgodilo. In to prej kot čez noč. Na koncu pa pridejo samo še mrhovinarji!
amigo
# 17.07.2017 ob 08:37
Zakaj sodišče v Ramljakovi zahtevi ni videlo nevarnosti za javni interes, če je ta v nasprotju z "Lex Mercator", sprejetim zaradi zaščite tega istega javnega interesa, ni znano. Ministrstvo za gospodarstvo bomo za odziv zaprosili jutri.

Za slovensko sodišče so zakoni tuje države nad slovenskimi.
vitamin B12
# 17.07.2017 ob 07:53
Haha, piši kući propalo je. Gregor Planteu se bo pokakal, tudi v Sloveniji pa bo precej folka kmalu na cesti.
Zoro27
# 17.07.2017 ob 09:03
Spet slovensko sodstvo.
Kje ste vstajniki?
josepe
# 17.07.2017 ob 07:56
Pravilno saj je Mercator v HR lastništvu. Ne vem kaj si domišlja Mirči s svojim lex Mercatorjem in Gregorjem :)
alex961
# 17.07.2017 ob 09:36
No, kje ste sedaj "ekonomisti", ki ste kričali, da je potrebno državna podjetja prodati?

Drugače pa slovnceljni že ves čas rešujete Hrvate. Vsako leto varčujete, jemljete kredit, da jim znesete prihranke na morje. Sedaj bodo z Mercatorjem reševali Agrokor. Bomo namesto Mercatorja bomo potem dobili Konzumove trgovine? Super.
Da ne bo pomote, tudi jaz sem Slovenec, vendar že od 90-tih nisem bil na Hrvaškem morju, Mecatorjevega praga pa tudi nisem prestopil, odkar je hrvaški.
amigo
# 17.07.2017 ob 08:25
Petokolonaši na pohodu. Najprej prodaja, zdaj pa še sojenje v hrvaško korist.
bilzerian
# 17.07.2017 ob 08:23
glede na to, da je ruska banka zaplenila 20% mercatorja, verjetno ne bodo dovolili, da se ga kar tako izčrpava.
rabelj
# 17.07.2017 ob 08:12
Tele novice ne razumem najbolje, zato prosim za pomoč (po možnosti pravnika).

Ali to pomeni, da bo lahko hrvat v slovenskem podjetju (ki je sicer res v lasti hrvaških lastnikov, ki pa so sicer res preko kreditov v rokah mednarodnih bank) v Sloveniji delal po hrvaških zakonih?
odzajcatč
# 17.07.2017 ob 08:01
...zanimivo, zadnji dan pred sodnimi počitnicami.....
direstraits
# 17.07.2017 ob 09:21
Treba je blokirat in ignorirat vse nakupe v Mercatorju. Že dolgo ne kupujem v njem, ker je ogromno nekvalitetnih hrvaških, sploh mesnih proizvodov.
Sicer, pa se ja ve, da so Hrvatarji lastniki, lahko delajo kar hočejo.....
Otoček
# 17.07.2017 ob 09:08
Kaj zdaj civility. Merkator je Hrvaska firma in lahko z njim pocnejo kar se jim zljubi. Ali po domace... posle hebanja nema kajanja.
svabo
# 17.07.2017 ob 13:06
Sicer pa pa RTV je vendar priviligeran. Namreč pokliče naj svojega zlatega dečka Lahkovnika, ki ga ima Rosvita tako rada. Zlati deček, ki sedi v nadzornem svetu in je prodal Mercator, ve vse......
Zorkey
# 17.07.2017 ob 08:10
Čestitke Alenki Bratušek za prodajo Mercatorja in velikemu vodji Janezu Janši za uničenje Pivovarne Laško. Ta 2 zlata jajca slovenskega gospodarstva smo prodali za drobiž tujcem z namenom izčrpavanja in uničenja. Nadomestili pa jih bodo s svojimi izdelki, logično, saj vsak brani svoje interese.
ti-ne
# 17.07.2017 ob 15:23
Mercator bi dobil nazaj 83 trgovin, ki so jih v tej državi zamenjale Konzumove.

::::::::::::::::::::
in seveda dolgove. Predvsem dolgove.
platonlj
# 17.07.2017 ob 12:39
Za tiste, ki imajo enak spomin kot človeška ribica; kalvarija Mercatorja se je začela, ko ga je vlada JJ prodala Boško Šrotu za vstop v medije (Delo). Vse ostalo je logična posledica........sicer pa bo brez Mercatorja dežela preživela in upam, da ne bo še katera vlada prodajala "nacionalni interes".
semaino
# 17.07.2017 ob 12:09
Prodati bi ga morali Wamartu ze pred 15 leti.
magjack
# 17.07.2017 ob 09:34
@zorkey

zacni z malimi koraki...

"Ta 2 zlata jajca "
GORILA
# 17.07.2017 ob 08:54
...lepo.
Ve se, kdo ga je privatiziral in prodal!
SKing
# 17.07.2017 ob 15:51
Mercator - zanimiva zgodba. Z Mercatorjem je leta 2005 Veličastni Veliki Vodja JJ pričel s ponovno obuditvijo t.i. levičarske struje. Namreč, levičarji so bili povsem zmedeni, razpadli, brez kompasa. Ko pa je pričel JJ s svojimi kadrovskimi menjavami, je naredil napako, da je menjal Zokija. Zoki pa se s tem ni ravno strinjal - in najprej zmagal na županskih volitvah, nato pa še podprl levi trojček, tako da je potem SD za malo prehitela SDS. Drugače bi SDS leta 2008 brez težav dobil volitve.

Kaj je nauk te zgodbe? Da je Veličastni Veliki Vodja JJ čisti levičar in je to naredil zato, da je levica zmagala. V nasprotnem primeru bi namreč Zoki prevzel Mercator, ostalo bi bilo pa isto kot je sedaj, ko sta ga v dolgove spravila Igor B. in Boško Š.

Kako je življenje preprosto.
generacija56
# 17.07.2017 ob 14:48
Vso dogajanje samo dokazuje, kaj lahko napravi Hrvatska politika z našimi vajenci.
V živo lahko spremljamo diletantsvo, nesposobnost.
Iz ure v uro.
To je Cerar.
Vipavec
# 17.07.2017 ob 14:41
Lex Mercator je nova afera ki so si jo dovolili naši politiki!
Seveda bodo izčrpavali Mercator, kaj pa drugega. Saj denarja tako nimajo.Torej.
Naš predstavnik je tam bolj zaradi lepega.

Mercator ni naš reklame v stilu našega domačeag trgovca so čisto zavajanje.
Naša je smao še FAMA VIPAVA, TUČ in kakšna privat "štacuna".
To je še ostalo.
Mercator je pa naš točno toliko kot HOFER,LIDL,LECLERC,SPAR,EUROSPIN itd...
Nikolaj
# 17.07.2017 ob 13:34
V Mercator ne hodim več, ker je večina izdelkov le še hrvaških.
gesan
# 17.07.2017 ob 12:29
biberkopf
# 17.07.2017 ob 12:04
prepovedat izvoz na hrvaško,ne samo hodit k hrvatom na dopust ampak tudi ne več izvažat na hrvaško,to bi bila čista zmaga.
.................................
Ti nisi glih čist!?!
Najboljše, da kar zbrišemo sliko iz te strani, da ne bo kdo slučajno še pogledal v tisto stran, kenede?!?
semaino
# 17.07.2017 ob 12:10
A ga Bratusek je ponosna na izbranega kupca? :)
Karlsson
# 17.07.2017 ob 12:02
To je bilo za pricakovati. Pricakujem odgovornost nadzornega sveta, kjer so tudi znani slovenski "strokovnjaki" - Lahkovnik ipd.. To je bilo za pricakovati, odstop Tonija ni bil presenecenje, saj se je scenarij ze dal naslutiti. Me pa resnicno nasmeji sprenevedanje Lahovnika, ki tega ( verjetno ) ni predvidel. Sicer pa to tudi ni cudno sa je pred prevzemom lobiral za prevzem in nastavljal Todorovica Cerarju na nogometni tekmi, ki je srecanje zavrnil. Lahovnik pa je naredil celo sceno o kulturi obnasanja nasega premiera, ki je lepo povedal da je proti "slucajnim" lobisticnimi srecanji.
vranek
# 17.07.2017 ob 11:54
Meni se pa zdi sramotno, da vsi nasi politiki, no, večina hodijo k hrvatom na dopust. Zdi se mi nesprejemljivo. In noben, kk to pocne, ne dobi mojega gladu na volitvah. Ni šans. Brezhrbteničarji sluzasti.
Haloo
# 17.07.2017 ob 10:17
Cenovno ugodni diskonti so moja domena.
Mercator?
Ne poznam več.
BaSiLiuS
# 17.07.2017 ob 10:02
Jap, sem proti tujim lastnikom, največ kar bi bil pripravljen sprejeti bi bilo neko partnerstvo, pa še to, da ima država vsaj 51%.
Ne more nekdo boljše gospodariti v moji hiši kot lahko sam. Nikoli. Sodstvo in tožilstvo je potrebno urediti in prilagoditi zakone, da se z državo ne bo nihče zaj..aval, pa bo mir, domače strokovnjake na funkcije ampak pod polno odgovornostjo še 20 let za nazaj in rešeno.

@miranpohar138
možakar je pravilno povedal oz. napovedal
amigo
# 17.07.2017 ob 09:20
No ja, še en dosežek slovenske pameti. Merkator so prodali Agrokorju, ki ima kar 11 milijard dolga. Menda so manjkali v šoli, ko so jemali velike številke. Čestitam Bratuškovi in njenim podpornikom. Ne vem kako je možno, da "pametni Slovenci" vedno znova izvolijo bedake.
Shaka Zulu
# 17.07.2017 ob 15:30
Besedičenje in priprava na harač. Razlaga za omamljene: Mercator ne prehaja pod upravo Agrokorja, ker je že tam. Hvala za pozornost.
svabo
# 17.07.2017 ob 12:38
Torej, upniki Slovenske banke so dobile vse potrebne informacije. Če želijo zaščititi svoje premoženje, potem je potrebno takoj blokirati račun Mercatoraj in zahtevati stečaj Mercatorja. Samo na ta način se lahko zaščiti premoženje. Vse drugo pomeni pa nova davkoplačevalska luknja.
gesan
# 17.07.2017 ob 12:31
oziris.va
# 17.07.2017 ob 11:39
Meni je vseeno.
..................................
Tudi meni!
Itak je jasno, da je ta zgodba samo zgodba o obračunavanju večihj struj brezobzirnega pohlepa!
dule5
# 17.07.2017 ob 10:14
tak me merkator ne vidi.
Bodo pač konkurenti več slovenske robe prodajali, je pa vprašanje če je tolko boljša od tuje.
rabelj
# 17.07.2017 ob 08:14
PS Jankoviću se najbrž kar smeje, ker so ga izrinili iz Mercatorja preden bi ga on tajkunsko prevzel in bi se sedaj vse to dogajalo na njegovih plečih...

Tako pa lahko sedaj veselo nateguje (pa ne samo v prenesenem smislu) svoje občanke ;)
veza
# 17.07.2017 ob 17:04
24. junij 2014, 26. junij 2014, vse nekaj dni pred volitvami, ki so bile 13. julija, 2014!
darkwader
# 17.07.2017 ob 16:33
osservatore

Vse si prav napisal, razen da ga je prodala vlada Bratuškove, ne Cerar. Pa še to zaradi pritiska neoliberalistov da je država slab lastnik. Bolj bolnih kot jih ta skupina meče preprosto ni.
Kobalt
# 17.07.2017 ob 16:22

Nikolaj je napisal(-a)

V Mercator ne hodim več, ker je večina izdelkov le še hrvaških.


Zanimivo, še en "patriot". Me zanima, če dejansko veš o čem govoriš ali gre zgolj za nakladanje.

-Naštej 5 izdelkov slovenskih proizvajalcev in desetih hrvaških.
-Ponovno, izdelki slovenskih vs. tujih dobaviteljev.
-Naštej slovenskih 10 izdelkov, ki so jih nadomestili hrvaški.
mstrgar1
# 17.07.2017 ob 15:06
Lex Luthor
ti-ne
# 17.07.2017 ob 12:56
Zoro27

# 17.07.2017 ob 09:03
Prijavi neprimerno vsebino Spet slovensko sodstvo.
Kje ste vstajniki?

::::::::::::::::::
Misliš na vztrajnike iz Odbora 2014 - Primc & co? Oni so specialisti za demonstracije pred sodiščem.
EBluff
# 17.07.2017 ob 12:07
Lex Mercator je bil protiustaven že od vsega začetka. Zakaj že lastnik, Agrokor, ne bi mogel razplagati s svojo lastnino - Mercatorjem tako kot se njemu zdi, da je najbolj prav. Zakja pa BADENMAJSTER ne kupi Mercatorja in naj dela z njim kar se mu zljubi? S tujim kur.em po koprivah!
oziris.va
# 17.07.2017 ob 11:39
Meni je vseeno.
Flagellum Dei
# 17.07.2017 ob 11:33
"velikemu vodji Janezu Janši za uničenje Pivovarne Laško. " - daj razloži nam kako je Janša uničil Pivovarno Laško, ki je bila v lasti člana SD Šrota?!
Zorkey
# 17.07.2017 ob 19:37
Flagellum Dei,

ne vem od kod tebi in tvojim somišljenikom, da je Šrot član stranke SD. Mogoče si pozabil zraven še S? Sicer pa veliki vodja ne bi prodajal levičarjem in jih silil v nakupe obvladovanja medijev. Skratka Šrot je bil ljubljenček Janše, saj so se po pivovarni 2007 sprehajali skupaj z Bavčarjem. Sem delal v tem podjetju in videl na lastne oči!!! Že takrat smo vedeli, da zadeva nima perspektive, kar se je kasneje žal uresničilo.
dečko
# 17.07.2017 ob 19:14
Ja meni tudi zelo smešno, ko ljudje udrihajo čez ta bogi Mercator. "Ne bom kupoval hrvaškega s..". Potem pa u Spar letijo pa po Gavriloviču, pa po hrvaški govedini (EU) planejo k lih u akciji. Aha tam pa drgač roba k je za avstrijski trg narejena. Vedno bolj, upam da ne prepozno, bomo začeli ceniti prehrambene izdelke iz svoje bližine. Diskonti kot so Lidl in podobni pa bodo te lokalne pridelovalce spremenili v industrialce ali pa jih bodo potisnili v propad-težko bodo parirali ceni genskih umetnikov. Ja no ima pa vsak svoj prav.
alex961
# 17.07.2017 ob 18:15
@Kobalt
Tudi, če bi bil obstoj Slovenije vezan na preživetje Mercatorja, bi šel ta v maloro. Koliko slovenske industrije je odvisno od Mercatorja? Upam da čim manj, kajti za svoje izdelke ne bodo dobili plačil, zaposleni se bodo morali prej ali slej znajti. Profit je pa že zdaj šel čez mejo.
Še veliko huje se bo godilo Merkurju, ki so ga kupili zajedalski ameriški skladi. Zapomnite si, v nekaj letih ga bodo olupili, razprodali premoženje in ga na koncu prodali za drobiž. Seveda bodo pred tem z izkupičkom nafotrali svoje delničarje.
Oglasno sporočilo
link
Perfektno grilan pišek brez dodatkov in e-jev
21. maj 2018 ob 08:30 Perfektno grilan pišek brez dodatkov in e-jev Slastnega “piščanca po ptujsko” najbrž vsi poznamo, izvira iz našega najstarejšega mesta, kjer ptujsko perutninarsko podjetje z več kot 110- letno ...
Več oglasnih sporočil ...
Kazalo