"Za zdaj je znano, da Agrokor ne sme namerno izčrpavati slovenskega trgovca, ker je Mercator zaščiten z dogovorom," pravijo na gospodarskem ministrstvu. Foto: BoBo
MercatorAgrokor
Sodišče v primeru ni videlo nevarnosti za javni interes, suverenost ali varnost Republike Slovenije, poroča portal Siol.net. Foto: BoBo
Agrokor je plačilno nesposoben
Agrokor ne bo reševan z Mercatorjem

Okrožno sodišče v Ljubljani je po informacijah portala Siol.net v petek ugodilo zahtevi izrednega pooblaščenca za vodenje Agrokorja Anteja Ramljaka. Celoten Mercator tako de facto prehaja pod t. i. lex Agrokor, posebni zakon, namenjen reševanju največje hrvaško prehransko-trgovske verige, ki ga je hrvaška vlada sprejela aprila lani.

S tem je sodišče plačilno nesposobnost Agrokorja, večinskega lastnika Mercatorja, priznalo kot glavni postopek. V praksi to pomeni, da bo imel Ramljak kot izredni upravitelj Agrokorja, ki ga je hrvaška vlada na ta položaj postavila aprila letos, prvo in zadnjo besedo tudi pri odločitvah o premoženju tega hrvaškega koncerna v Sloveniji, piše Siol.net.

Kot dodaja portal, bo Ramljak tako lahko upravljal ali po potrebi prodajal Mercator ali posamezne dele njegovega premoženja, recimo srbsko družbo Mercator-S, kot izredni upravitelj Agrokorja bo rešen pred morebitnim vlaganjem izvršb in drugimi ukrepi za zavarovanje premoženja Mercatorja, ki bi jih lahko vlagali njegovi ali Agrokorjevi upniki na čelu z bankami, imel pa bo tudi neposredni dostop do slovenskega sodišča.

Mercator: To ne drži
Po objavi članka pa so iz Mercatorja sporočili, da se omenjeni sklep Okrožnega sodišča v Ljubljani ne nanaša na Mercator in "ne pomeni nobene spremembe za status in poslovanje Mercatorja", še več, družba ne prehaja pod t. i. lex Agrokor ali pod vodenje ali upravo Anteja Ramljaka. Nanaša se le na Agrokor, d. d., in na njegove na Hrvaškem ustanovljene odvisne družbe. Mercator še naprej vodi uprava na čelu s Tomislavom Čizmičem, so sporočili s službe za odnose z javnostjo.

Sklep priznava insolvenčni postopek nad Agrokorjem in njegovimi hrvaškimi odvisnimi družbami kot glavni postopek nad njimi. Vse te družbe so v sklepu tudi navedene, med njimi pa ni Mercatorja - ne v sklepu zagrebških sodišč ne v sklepu Okrožnega sodišča v Ljubljani. "Tako ni nikakršne osnove za sklepanje, da gospod Ante Ramljak ali kdor koli drug posega v Mercatorjevo poslovanje."


Možnost izčrpavanja

To, da celoten Mercator prehaja pod lex Agrokor, daje Agrokorju oz. Ramljaku po ugotovitvah portala tudi proste roke pri morebitnem izčrpavanju Mercatorja. Še posebej zdaj, ko niti poletna turistična sezona zaradi vedno večje tuje konkurence ne bo mogla rešiti Agrokorjeve trgovske verige Konzum. Prav operacija reševanja Konzuma v BiH-u bi bila lahko eden izmed ključnih razlogov, da se je Ramljak obrnil na sodišče v Ljubljani.

Ramljak je po četrtkovem srečanju z dobavitelji v Sarajevu napovedal, da bodo do 1. septembra sklenili ločitev Agrokorjevih trgovskih verig Konzum in Mercator v BiH-u. Pojasnil je, da gre v primeru ločitve Mercatorja od Konzuma v BiH-u za vrnitev na izhodiščno stanje iz leta 2013, preden je Agrokor prevzel Mercator in nato njegovo blagovno znamko v BiH-u nadomestil s Konzumovo. Mercator bi dobil nazaj 83 trgovin, ki so jih v tej državi zamenjale Konzumove.

V preteklih tednih je Ramljak pogosto hodil v Sarajevo, saj se je kriza Agrokorja najbolj izrazila v BiH-u. V sredo je v Zagrebu izjavil, da je bila storjena napaka, ko so Mercatorjevo blagovno znamko v tej državi zamenjali s Konzumom.

Zoper sklep ljubljanskega okrožnega sodišča se je po navedbah Siola do konca meseca še mogoče pritožiti. Ramljaka oziroma Agrokor v zadevi zastopa Odvetniška družba Rojs, Peljhan, Prelesnik & Partnerji, ki je hrvaški koncern zastopala že v času prevzemanja Mercatorja.

Pravna dilema: t. i. lex Mercator
S tem se odpira pravna dilema uporabnosti t. i. zakona lex Mercator. Ta slovenski vladi daje možnost, da v družbi z več kot 6.000 zaposlenimi imenuje izrednega pooblaščenca. V Mercator je že imenovala Gregorja Planteua, ki mora družbo ščititi pred večinskim lastnikom. Kaj lahko stori v tem primeru in ali lahko nasprotuje odločitvam Ramljaka?

Ministrstvo: Ramljak ne more upravljati premoženja
Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo se bo uradno odzvalo v torek, so danes sporočili z ministrstva in dodali, da sklep sodišča še ni objavljen. Navedli pa so, da odločitev sodišča in zakon o pogojih za imenovanje izredne uprave v podjetja sistemskega pomena (t. i. lex Mercator) nista neposredno povezana. "Za zdaj je znano, da Agrokor ne sme namerno izčrpavati slovenskega trgovca, ker je Mercator zaščiten z dogovorom," so navedli.

Dodatno so zapisali, da premoženje Agrokorja v družbi Mercator predstavljajo zgolj delnice v njegovi lasti in da Ramljak ne more upravljati in sprejemati odločitev glede premoženja, lahko pa poda mnenje skupščini, ki je zadolžena za tovrstne odločitve.

Sklep sodišča po navedbah ministrstva ne vpliva na položaj uprave, tako tudi izredni član uprave Gregor Planteu, imenovanje katerega je predlagala vlada, ostaja na svojem položaju.

Agrokor: Okrepitev ravni zaščite Mercatorja
Tudi v Agrokorju so pojasnili, da odločba ljubljanskega okrožnega sodišča ne bo v ničemer spremenila upravljanja v Mercatorju, prav tako ne prinaša novih pravic in pooblastil izrednega upravitelja Ramljaka v odnosu do Mercatorja.

"Edina sprememba, ki izhaja iz odločbe, je okrepitev ravni zaščite Mercatorja, saj ščiti družbo pred morebitnimi poskusi upnikov, da bi si svoje terjatve poplačali iz Agrokorjevega deleža v Mercatorju," so navedli v Agrokorju.

Poudarili so tudi, da odločba nikakor ne bo vplivala na izvajanje zakona o pogojih za imenovanje izrednega člana uprave v podjetjih sistemskega pomena za Slovenijo, na podlagi katerega je bil v upravo Mercatorja na predlog vlade imenovan Planteu, ki nadzoruje poslovanje z Agrokorjem.

Agrokor je plačilno nesposoben
Agrokor ne bo reševan z Mercatorjem