Z nakupom deleža v Mercatorju Roglić, ki ima lastna podjetja v vseh državah, kjer je navzoč tudi Mercator, pričakuje, da bodo lahko ljubljanski trgovski družbi pomagali pri njenem nadaljnjem prodoru. Foto: MMC RTV SLO
Z nakupom deleža v Mercatorju Roglić, ki ima lastna podjetja v vseh državah, kjer je navzoč tudi Mercator, pričakuje, da bodo lahko ljubljanski trgovski družbi pomagali pri njenem nadaljnjem prodoru. Foto: MMC RTV SLO
Žiga Debeljak
Debeljak poudarja pomen Mercatorja, ki v Sloveniji zaposluje 13.000 ljudi, v skupini pa več kot 21.000. Foto: MMC RTV SLO

Časnik Delo sicer poroča, da je Orbico, ki zaposluje 464 ljudi in na leto ustvari 1,3 milijarde kun prihodkov, pripravljen ponuditi nekaj več, kot je trenutna cena delnice Mercatorja na borzi, kar bi zneslo okoli 150 milijonov evrov. Lastnik Branko Roglić je prepričan, da mu bodo denar za nakup zagotovile nekatere banke, s katerimi pogovori še potekajo. Med njimi naj bi bil tudi italijanski Unicredit. V Orbicu pričakujejo, da bodo posel nakupa deleža v Mercatorju sklenili v prihodnjih dveh tednih.

Todorić s Šrotom pretrgal stike
Za nakup Mercatorja si je prizadeval tudi Ivica Todorić, lastnik hrvaškega Agrokorja - ta ima v lasti največjo hrvaško trgovsko verigo Konzum - a naj bi danes sporočil, da ga nakup ne zanima več. Mimogrede, skupino Agrokor bo prav danes obiskal hrvaški predsednik vlade Ivo Sanader.

Todorić je sicer že v torek pretrgal vse stike z Boškom Šrotom, saj ima menda dovolj, da Šrot z njim izsiljuje slovensko politiko, pišejo Finace. Šrotu naj bi sicer med dogovarjanjem za posel predlagal, da mu prepusti dejavnost na Hrvaškem, Agrokor pa bi Mercatorju prepustil Srbijo, kjer bi ljubljanski trgovec postal največja trgovska družba. A prvi mož Agrokorja zdaj meni, da bo Mercator kupila Kapitalska družba, viri v Laškem pa trdijo, da naj bi Todoriću za nakup zmanjkalo denarja.

Debeljak ne želi Mercatorja kot podružnice
Da bi bil v sedanjih časih smiseln vstop države v največje gospodarske sisteme, meni tudi predsednik uprave Mercatorja Žiga Debeljak. Država po njegovem s takšnimi podjetji ne bi dejavno upravljala, ampak "da bi imela kot finančni investitor nadzor, kaj se s temi podjetji dogaja," je Debeljak dejal v pogovoru za tednik Mladina.

Prvi mož Mercatorja si želi tudi čimprejšnjo stabilizacijo lastniške strukture Mercatorja. "Takšna, kot je zdaj, ni vzdržna," pravi. Stališče uprave je tudi, da ni potrebe, da bi Mercator postal podružnica nekega tujega trgovca, pa "naj je to Carrefour ali pa Agrokor".

Mercator na prodaj od decembra
Pivovarna Laško, Infond Holding, Pivovarna Union in Radenska so poziv za javno zbiranje ponudb za nakup 48 odstotkov Mercatorja objavili že decembra. Ker pravega ponudnika še niso našli, je direktor Pivovarne Laško Boško Šrot že dejal, da se lahko kupci potegujejo tudi za manjši delež "najboljšega soseda".

A. S.