Nizozemski proizvajalec elektronike Philips je imel v tretjem letošnjem četrtletju občutno nižji dobiček (76 milijonov evrov) kot v istem lanskem obdobju (524 milijonov). Prihodki so se znižali za dober odstotek, na 5,4 milijarde evrov. Foto: EPA
Nizozemski proizvajalec elektronike Philips je imel v tretjem letošnjem četrtletju občutno nižji dobiček (76 milijonov evrov) kot v istem lanskem obdobju (524 milijonov). Prihodki so se znižali za dober odstotek, na 5,4 milijarde evrov. Foto: EPA

V prejšnjem tednu je newyorški indeks Dow Jones (11.644 točk) pridobil 4,9 odstotka in se spet povzpel nad vrednost, pri kateri je začel leto 2011. Septembrska prodaja na drobno je v ZDA z 1,1-odstotno rastjo presegla pričakovanja in utišala tiste, ki največjemu gospodarstvu sveta napovedujejo skorajšnjo recesijo. Še več - potrošniki, ki prispevajo največji delež k rasti BDP-ja, so spet odprli denarnice.

Evropa zjutraj na 10-tedenskem vrhu
Na optimizem delniških trgov vplivajo tudi pričakovanja, da bo vodilni politikom uspelo zajeziti krizo evrskega območja in da bodo rešili banke, ki se dušijo pod bremenom grških obveznic. Vodilne evropske borze so v ponedeljek dopoldne poskočile za več kot odstotek in dosegle 10-tedenski vrh, po kosilu pa so se strasti umirile in indeksi so začeli padati. Frankfurtski DAX30 je do pol štirih izgubil odstotek (5.900 točk). Vrednotenja so pri trenutnih ravneh izjemno privlačna. Popularni kazalec P/E (cena delnice v primerjavi z dobičkom na delnico) znaša pri indeksu STOXX 600 le 8,3, razmerje med ceno delnice in knjigovodsko vrednostjo pa je le 1,12.

Teden bo poln objav svežih poslovnih rezultatov
Optimisti so prepričani, da so delnice avgusta in septembra premočno zanihale navzdol in da so dosegle tako nizko raven, da že vključuje recesijo in celo razpad evrskega območja. Verjetno so bili strahovi pretirani, zato spremljamo v oktobru visoko rast indeksov. Dodaten zalet utegnejo dati kupcem tudi korporacije, ki objavljajo rezultate poslovanja v tretjem letošnjem četrtletju. Prejšnji teden je navdušil zlasti Google, ta teden pa bo v ZDA na vrsti skoraj polovica od 30 podjetij, ki sestavljajo indeks Dow Jones, med drugim tudi Intel, McDonald's in General Electric.


Tečaji delnic v prvi kotaciji Ljubljanske borze

MERCATOR

+6,10 %

172,95 EUR

KRKA

+1,10 %

54,03

PETROL

+0,98 %

165,00

NOVA KBM

-0,46 %

4,36

TELEKOM

-0,73 %

61,05

GORENJE

-0,92 %

5,500

LUKA KOPER

-1,64 %

9,00

INTEREUROPA

-6,17 %

1,05


Mercator dražji za šest odstotkov
Na Ljubljanski borzi se je indeks SBI TOP (638 točk) zvišal četrtič v zadnjih petih dneh, tokrat za 1,68 odstotka, s čimer je dosegel najvišjo vrednost v zadnjem mesecu. Mercatorjeve delnice so "potegnile" do 172,95 evra, kar pomeni šestodstotni plus. Opoldne se je iztekel rok za oddajo nezavezujočih ponudb za nakup dobre polovice Mercatorja. Ponudbo naj bi oddal tudi Agrokor, ki že dolgo velja za najresnejšega kandidata, tudi tokrat pa naj bi za delnico ponujal 221 evrov.