Program poslovnega prestrukturiranja družbe vključuje tudi odprodaje delov podjetja. Foto: MMC RTV SLO
Program poslovnega prestrukturiranja družbe vključuje tudi odprodaje delov podjetja. Foto: MMC RTV SLO
Merkur lani s 148 mio. izgube

Prvi nadzornik družbe Matevž Slapničar je po seji nadzornega sveta pojasnil, da je bila lanska izguba precejšnja predvsem zaradi popravkov terjatev. Poročilo namreč kaže, da je Merkur iz poslovanja ustvaril 11,5 milijona evrov izgube, končna izguba pa je znašala 148 milijonov evrov. Merkur je kljub temu konec lanskega leta še imel 120 milijonov evrov kapitala, letošnje polletno poročilo pa kaže, da je kapital 30. junija znašal samo še 32 milijonov evrov.

Letošnjega polletnega poročila nadzorniki še niso potrjevali, saj bodo končno oceno podali, ko bo revizija poslovanja končana, kar bo predvidoma na prihodnji seji nadzornega sveta. Vodstvu podjetja se namreč mudi s pripravo sanacijskega programa in načrta finančne reorganizacije, na podlagi katerega bo jasno, kakšna bo usoda Merkurja, ko se bodo o njej zedinili tudi upniki.

Sanacijski program v smislu poslovnega prestrukturiranja družbe so nadzorniki že obravnavali in ta po Slapničarjevih besedah vključuje odprodaje delov podjetja. Obenem daje poudarek povečanju učinkovitosti poslovanja na vseh področjih. "Delno tudi optimiziranja mreže, predvsem kar se tiče tudi tujine, drugače pa je načrt narejen na osnovi, da bo Merkur tak, kot je, deloval tudi naprej," je pojasnil.

Nadzorniki sicer o ovadbah zaradi oškodovanja družbe še niso odločali.

Merkur lani s 148 mio. izgube