Po štiriodstotnem padcu delnic je Microsoft izgubil mesto največjega tehnološkega podjetja na svetu, saj ga je po tržni kapitalizaciji prehitel Apple, katerega delnice so od vrhunca finančne krize, ko so bile precej pod sto dolarji, presegle vrednost 250 dolarjev. Foto: EPA
Po štiriodstotnem padcu delnic je Microsoft izgubil mesto največjega tehnološkega podjetja na svetu, saj ga je po tržni kapitalizaciji prehitel Apple, katerega delnice so od vrhunca finančne krize, ko so bile precej pod sto dolarji, presegle vrednost 250 dolarjev. Foto: EPA
Cena lahke nafte, ki je bila na začetku tedna pri 68 dolarjih, se je povzpela prek 73 dolarjev, čeprav je bil v sredo objavljen podatek o višjih zalogah nafte v ZDA. Foto: Reuters

Gre za največjo rast tega indeksa (vreden je 881 točk) po 10. maju, pri čemer so se pocenile le Petrolove delnice, ki so zdrsnile na 275 evrov. Promet je bil zelo nizek, zato o optimizmu ne moremo govoriti. S Krkinimi delnicami ga je bilo za 360 tisoč evrov, njihova cena je bila na koncu 65,6 evra. Promet s Telekomom je dosegel 168 tisoč evrov, cena se je gibala med 96 in 97 evrov. Najbolj, za skoraj tri odstotke, se je povzpel tečaj Mercatorja, ki je bil največ vreden 158 evrov. Končno se je ustavilo padanje delnic Zavarovalnice Triglav, ki so ta mesec izgubile skoraj 20 odstotkov.

Dow Jones dan končal pod 10 tisoč točkami
V New Yorku so v četrtek vlagatelji ob koncu delovnika spet poskrbeli za preobrat, tokrat za negativnega. Indeksi so bili lep del dneva v krepkem plusu, tudi na račun podatka, da je prodaja novih stanovanj v ZDA aprila dosegla najvišjo raven v skoraj dveh letih, naročila trajnih dobrin pa so aprila porasla na rekordno vrednost po septembru 2008. Toda na koncu je Dow Jones (9.974 točk) prvič po 8. februarju dan končal pod 10 tisoč točkami.

KRKA+1,25 % 65,65 EUR
TELEKOM+0,44 %96,94
GORENJE+0,89 % 12,50
MERCATOR+2,71 % 157,04
LUKA KOPER+0,27 % 18,47
PETROL-1,45 %275,47
NOVA KBM+0,98 %11,29
INTEREUROPA+0,00 %3,54


Kitajci niso naklonjeni evrorezervam?

Glavni krivec za nenadni pesimizem je bila novica, da naj bi Kitajska resno razmišljala, da v svojih deviznih rezervah zniža izpostavljenost do evroobmočja. Vrednost kitajskih deviznih rezerv znaša kar 2.400 milijard dolarjev. Seveda rezerve niso le v ameriški valuti, ampak tudi v evru in jenu oziroma v obveznicah s tega območja. Še pred kratkim je veljalo, da naj bi Kitajska želela v svojih rezervah manj dolarjev, zdaj pa naj bi se ustrašila težavnega položaja evropskega gospodarstva.

Evropa drugi dan zapored strmo navzgor
Toda Kitajska je pisanje Financial Timesa, da se pripravlja na razprodajo evra in obveznic iz evroobmočja zanikala, kar je v četrtek odprlo prosto pot evru. Če je bila njegova vrednost v sredo le 1,215 dolarja, je dopoldne dosegla 1,234 dolarja. Hkrati so navzgor krenile tudi vodilne evropske borze, ki so že v sredo nadoknadile večino več kot dvoodstotnih torkovih izgub. Vseevropski indeks FTSEurofirst 300 se je tako dopoldne povzpel za dva odstotka, še vedno pa je 10 odstotkov pod aprilskim enoinpolletnim vrhom.

Apple pred Microsoftom
V sredo so v New Yorku kar za 4,1 odstotka padle Microsoftove delnice, s tem pa je nastala sprememba na lestvici treh največjih podjetij po tržni kapitalizaciji. Exxon Mobil ostaja s tržno vrednostjo 278 milijard dolarjev največji, na drugem mestu je zdaj Apple (222 milijard dolarjev), na tretjem pa Microsoft (219 milijard). Tržno vrednost podjetja dobimo, če število vseh delnic pomnožimo z njihovo ceno. Proizvajalec iPhonov je torej v boju podjetij, ki prisegata na različno filozofijo, prehitel slovito programsko hišo.