Na Dursu z letošnjim letom vpeljujejo več novosti. Foto: BoBo
Na Dursu z letošnjim letom vpeljujejo več novosti. Foto: BoBo
Denar
V davčne oaze je odteklo kar 1,64 milijarde evrov. Foto: MMC RTV SLO

V letu 2010 je v 42 davčno ugodnejših območij nakazila izvedlo 4.493 fizičnih in 5.000 pravnih oseb, je v intervjuju za Finance povedala Mojca Centa, direktorica republiške davčne uprave (Durs). Gre za odlive z računov, ki so odprti pri slovenskih bankah, na račune pri bankah v katerikoli drugi državi. Skupno je bilo vseh transakcij v letu 2010 več kot 72.000 v vrednosti prek 1,64 milijarde evrov.

"To pomeni, da je bilo v letu 2010 v povprečju vsak dan 200 nakazil v skupni vrednosti 4,5 milijona evrov. Ogromno, zares," je komentirala. Ob tem se je začudila, da so v te podatke zajeti tudi zavezanci iz najnižjega dohodninskega razreda: izvedli so za 5,3 milijona evrov nakazil. Še več, kar 8,3 milijona evrov nakazil so izvedli zavezanci, za katere informativni izračun dohodnine sploh ni bil sestavljen, se pravi, da so uradno pod dohodkovnim pragom, je dejala.

Vendar je treba takšne odlive najprej poiskati in jih obdavčiti, je opozorila. Zato zdaj opravljajo davčne nadzore. "Primere bomo prečesali," je poudarila Centa ter tistim, ki so nakazovali ali prejemali denar s teh območij, svetovala, naj pokličejo na Durs in povedo, česa niso prijavili, da se bo naredilo spremembe dohodnine. Pravne osebe pa naj pripravijo dokumentacijo, ki bo potrdila obstoj blaga in storitev ter upravičenost nakazil.

Več nadzora nad premoženjem in posameznimi poklici
Na Dursu za letos načrtujejo močnejši nadzor nad prometom z motornimi vozili, predvsem davčne vrtiljake. Pod drobnogledom bodo tudi zobozdravniki, odvetniki, siva ekonomija ter prispevki za socialno varnost, sistematičnega nadzora nad gradbeništvom pa ni več, poudarja Centova.

Okrepljeno je področje osebnih davkov, osebne porabe in premoženja. Če nekdo utaji davke, se neskladje vidi pri osebni porabi, je pojasnila. Ob tem je dodala, da težav zaradi prehoda na novi informacijski sistem nimajo več.

Nič več na pošto po opomin
Z novim informacijsko ureditvijo prihaja tudi nov način izterjave. Ko informacijski sistem zazna pri zavezancu dolg, sporoči zamudo centru za opominjanje in zaposleni dajo zavezancu možnost, da sam napove, kdaj bo dolg seveda znotraj razumnega roka poravnal. Med novostmi bo letos še uvedbo elektronskega vročanja sklepov, a sprva le za podjetja. Durs računa na prihranek okoli pol milijona evrov.