Geoplin med preiskavo preiskovalcem ni razkril, kje so izvirniki pogodb, ki so bile predmet preiskave. Foto: BoBo
Geoplin med preiskavo preiskovalcem ni razkril, kje so izvirniki pogodb, ki so bile predmet preiskave. Foto: BoBo

Geoplin se je zoper odločbo agencije pritožil na upravnem sodišču, a je sodišče pritožbo zavrnilo. V Geoplinu so preiskavo zaradi suma, da so zlorabili prevladujoč položaj na trgu, ovirali na več načinov.

Kot pravijo v agenciji za varstvo konkurence, so moral preiskovalci skoraj eno uro čakati na vročitev sklepov o preiskavi in uvedbi postopka. Potem so morali čakati še tri ure na pregled pisarne člana uprave.

"Šele 26 ur po začetku preiskave so agencijo obvestili o lokaciji originalnih prodajnih pogodb, ki so bile temeljni cilj preiskave," je poudaril Andrej Krašek iz agencije za varstvo konkurence (AVK).

"Obstaja možnost, da se je v teh 26 urah to uničilo oz. skrilo, in tega ne moremo tolerirati," je opozoril David Vogrinec iz AVK-ja.

Pri preiskavah agencije za varstvo konkurence morajo podjetja, drugače kot recimo pri kazenskih preiskavah, omogočiti preiskavo in sodelovati pri njej.

"Če podjetje ne izpolnjuje te sodelovalne dolžnosti, je v zakonu določena kazen do odstotka letnega prometa podjetja," je pojasnil direktor AVK-ja.

Pri Geoplinu je bila kazen 0,2 odstotka letnega prometa, to je 965 tisoč evrov, kar je Geoplin že plačal. Podobna kazen je doletela tudi podjetje Pro Plus, ki je moralo - prav tako zaradi oviranja preiskave - plačati 105 tisoč evrov.

"Skratka, namen današnje predstavitve teh sodb je, da bi javnost opozorili na zelo hude posledice nesodelovanja podjetij pri naših preiskavah," je še dodal Krašek. Postopek, v katerem agencija ugotavlja, ali je Geoplin zlorabil prevladujoč položaj na trgu, pa še ni končan.

Tadeja Anžlovar, TV Slovenija