Mramor meni, da je stališče delodajalskih združenj neverodostojno. Foto: Borut Živulović/BoBo
Mramor meni, da je stališče delodajalskih združenj neverodostojno. Foto: Borut Živulović/BoBo
Karl Erjavec
Bo Mramor dobil Erjavčevo podporo? Foto: BoBo

Mramor je v izjavi za javnost spomnil, da so z vsemi delodajalskimi organizacijami opravili tri kroge pogovorov in v teh posvetovanjih so po njegovih besedah poudarjali, da je to korak v pravi smeri in da naj ministrstvo še naprej išče rešitve.

Toda v Gospodarski zbornici Slovenije (GZS), Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS) in Združenju delodajalcev obrti in podjetnikov Slovenije (ZDOPS) so v sredo povedali, da Mramorjev predlog nima njihove podpore in napovedali še bojkot petkove seje Ekonomsko-socialnega sveta (ESS).

Po Mramorjevem mnenju je to neverodostojno in nad odzivom delodajalskih združenj je bikl ogorčen. Še posebej zato, ker je govoril z več direktorji pomembnih podjetij, ki so mu zagotovili, da podpirajo te spremembe in da se čudijo javnim nastopom GZS-ja in OZS-ja, je povedal.

Premalo razbremenitve za srednji sloj
A tudi iz koalicije prihajajo kritike na račun Mramorjevega predloga davčnega prestrukturiranja. V DeSUS-u pozdravljajo nekatere, po njihovih besedah, obetavne rešitve, kot so razbremenitev božičnice, ugodnejša davčna obravnava dela plače za poslovno uspešnost in višja stopnja davka od dohodkov pravnih oseb.

Ostaja pa po njihovih navedbah grenak priokus, saj je predlog nastajal daleč od oči koalicije, ne glede na to, da gre za kar korenite davčne ukrepe, "zato bi ti morali nastajati kot plod sodelovanja in pogovorov med vsemi tremi koalicijskimi partnerji". Tako se ne strinjajo s predlagano davčno lestvico, ki da razbremenjuje zgolj in samo najbolje plačane, zato si želijo tudi razbremenitev nižjega in srednjega razreda.

Zasnova prestrukturiranja davčnih bremen je sporna tudi za SD, je povedal vodja poslanske skupine SD-ja Matjaž Han. Predlog po njgovem mnenju srednjemu sloju dela krivico oz. jim standarda ne popravlja. V SMC-ju se glede predloga še niso izrekli.

Predstavitev že v 14 dneh?
A na ministrstvu za finance so se odločili, da bodo proces vendarle nadaljevali in ga poskušali pripeljati do konca. Ključni namen sprememb je povečati konkurenčnost in razbremeniti najuspešnejše kadre v podjetjih. Od tega cilja ne odstopajo, je pojasnil Mramor. O nadaljevanju procesa se je po ministrovih besedah na današnjih usklajevanjih strinjala tudi koalicija.

Mramor bi si želel, da bi lahko predlagani model socialnim partnerjem predstavil v 14 dneh, vmes pa naj bi bilo še nekaj posvetovanj.